Svijet

Sijarto: Pandemija bi mogla izazvati novi talas migranata

Sijarto: Pandemija bi mogla izazvati novi talas migranata
Foto: Arhiva | Sijarto: Pandemija bi mogla izazvati novi talas migranata

NIKOZIJA - Mađarska administracija izrazila je zabrinutost da bi pandemija virusa korona mogla izazvati nove talase migranata koji pokušavaju da dođu do Evrope iz siromašnijih država gdje oboljenje ima mnogo veći uticaj, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je istakao da lideri EU imaju obavezu da pomognu građanima koji su ostali bez posla zbog pandemije "ograničavajući migraciju radi posla" što je protivno interesima Evrope.

Sijarto smatra da migracionu politiku treba ukinuti jer "može se shvatiti kao pozivnica svakom ko želi da ilegalno dođe u Evropu".

"Odbacujemo sve pokušaje za legalizaciju ilegalne migracije. Smatramo da je migracija opasna pojava, iz perspektive bezbjednosti. To je kulturni rizik i sada postoji i zdravstveni", naglasio je Sijarto nakon razgovora sa šefom diplomatije Kipra Nikosom Hristodulosom.

Prema njegovim riječima, EU mora da vodi snažnu bitku protiv krijumčara ljudi i da reaguje protiv nevladinih organizacija koje, prema njegovom mišljenju, "sarađuju sa tim krijumčarskim organizacijama".

On je dodao da će Mađarska zauzeti veoma oštar stav na predstojećim razgovorima EU o migraciji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije