Svijet

Sin El Čapa negirao krivicu pred saveznim sudom u Čikagu

Sin El Čapa negirao krivicu pred saveznim sudom u Čikagu
Foto: Agencije/Arhiva | Sin El Čapa negirao krivicu pred saveznim sudom u Čikagu

Tri dana nakon izručenja iz Meksika, Ovidio Guzman, jedan od sinova zatvorenog meksičkog narko-bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, izjasnio se danas pred saveznim sudom u Čikagu da nije kriv za trgovinu fentanilom, snažnim sintetičkim narkotičnim analgetikom.

Tokom kratkog ročišta pod strogim obezbjeđenjem, Guzman je obučen u narandžasto zatvoreničko odjelo sa lisicama na rukama i nogama slušao optužnicu uz obezbijeđen prevod na španski jezik, navodi ''Čikago tribjun''.

Guzman (33) je jedan od četiri El Čapova sina, poznat kao "Los Čapitos", koji je naslijedio očevo poslovno carstvo nakon što je El Čapo proglašen krivim u SAD za ubistvo i trgovinu drogom 2019. godine i osuđen na kaznu doživotnog zatvora koju služi u ustanovi najveće bezbjednosti u Koloradu, prenosi Tanjug.

Američki zvaničnici su saopštili da hapšenje i izručenje Ovidija Guzmana predstavlja značajnu pobjedu administracije predsjednika Džozefa Bajdena u kampanji zaustavljanja trgovine i rasturanja smrtonosnog fentanila preko južne granice SAD, prenosi Rojters.

Guzman mlađi je 2019. godine nakratko bio uhapšen u Kulijakanu u državi Sinaloa na sjeveru Meksika, ali meksički predsjednik Andres Manuel Lopez

Obrador je naredio da ga puste na slobodu nakon što su stotine naoružanih pripadnika Sinaloa kartela zaposjele gradske ulice i opkolili snage bezbjednosti u tom gradu.

On je ponovo uhvaćen u januaru nakon intenzivnog vatrenog obračuna, a već u februaru SAD su zatražile njegovo izručenje.

Dvije od šest tačaka optužnice protiv Guzmana mlađeg nose obaveznu doživotnu zatvorsku kaznu, prenio je ''Čikago tribjun'' pozivajući se na izvore u američkom tužilaštvu.

U okviru dogovora o ekstradiciji sa meksičkim vlastima SAD su pristale da ne sprovode smrtnu kaznu, piše čikaški dnevnik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije