Svijet

Siniša Đurđić osuđen u Americi na 70 mjeseci zatvora

Siniša Đurđić osuđen u Americi na 70 mjeseci zatvora
Foto: Pixabay | Siniša Đurđić osuđen u Americi na 70 mjeseci zatvora

TUKSON – Siniša Đurđić, (50) državljanin BiH sa prebivalištem u američkom Tuksonu, osuđen je na 70 mjeseci federalnog zatvora nakon što je u maju mjeseci proglašen krivim za pokušaj imigracione prevare te pokušaj nezakonitog sticanja američkog državljanstva.

Naime, njemu je danas izrečena kazna nakon što je ga savezna porota proglasila krivim, a po optužnici koju je podiglo državno tužilaštvo Sjedinjenih Američkih Država, Distrikt Arizona.

Kako su još ranije prenijeli mediji, Agencija za imigracije i carinu (ICE), istražno odjeljenje Ministarstva za unutrašnju bezbjednost (HSI) u saradnji relevantnim činiocima istražili su slučaj i došli do sljedećeg saznanja:

“Kada osoba pod lažnim izgovorom pokuša da postane državljanin SAD, onda ugrožava cijeli process naturalizacije, a posebno nanosi štetu onima koji vjerno i pravedno slijede pravosudni sistem”, rekao je specijalni agen Skot Braun, iz HSI Arizona. On je dodao da svi oni koji svjesno i samovoljno pokušaju ovaj vid prevare, moraju da odgovaraju.

Naime, kako se navodi u saopštenju ICE, specijalni agenti HSI su još 2009, godine dobili spisak policijske brigade osumnjičene za razne zločine tokom rata u BiH. Na spisku se nalazilo i ime Siniše Đurđića, koji je u SAD imigrirao 2009. godine. HSI je otkrio da je Đurđić na više imigracionih prijava prikrio da je služio u vojsci ili policiji. Međutim, višegodišnja međunarodna istraga potvrdila je da je Đurđić zaista bio pripadnik policijske brigade.

Agenti HSI su u nekoliko navrata boravili u BiH gdje su saslušali desetine svjedoka. Takođe, prikupili su dokumentaciju od obje vlade u BiH, kao i od Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Agenti su otkrili da je Đurđić bio zatvorski čuvar u dva logora koja su se nalazila sjeverno od Sarajeva.

Tokom suđenja, pet osoba iz BiH svjedočilo je protiv Đurđića. Takođe, SAD su u posjedu dokumentacije koja bez ikakve sumnje dokazuje da Đurđić lagao o svojoj prošlosti kako bi stekao legalni status u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije