Svijet

Sirija: Ruski S-300 stiže na vrijeme, američka baza nema budućnost

Sirija: Ruski S-300 stiže na vrijeme, američka baza nema budućnost
Foto: Ilustracija | Sirija: Ruski S-300 stiže na vrijeme, američka baza nema budućnost

DAMASK - Sistemi S-300 koje će Damask dobiti od Moskve su sasvim dovoljni za odgovor na prijetnju Izraela Siriji, izjavio je šef sirijske diplomatije Valid Mualem u intervjuu za televiziju RT.

Odluka Moskve da isporuči Damasku sisteme S-300 je stigla u pravo vrijeme, to su odbrambeni sistemi, podsjetio je Mualem.

"Ako analiziramo značaj zaštite sirijskog neba, vidimo da je to znak bezbjednosti i stabilnosti, a ne rata", dodao je ministar.

On smatra da je sistem S-300 dovoljan da Sirija odgovori na prijetnje koje dolaze od Izraela.

Ministar je naglasio da se iranska vojska nalazi na teritoriji Sirije na zakonskoj osnovi, u svojstvu vojnih savetnika.

"Sirijsko-iranski odnosi nisu predmet trgovanja. Oni se zasnivaju na odluci dve suverene države koje štite svoju nezavisnu odluku", naglasio je Mualem.

On smatra da Turska može da riješi problem povlačenja terorističke grupe Nusra front iz demilitarizovane zone u provinciji Idlib.

"Oni koji su došli u Idlib, došli su preko Turske. Zato Turci znaju ko se tamo nalazi, kako je i odakle došao. I bilo bi prirodno da se oni i vrate kod njih", rekao je Mualem u intervjuu televiziji RT.

On smatra da se SAD u bazi Tanf u Siriji bavi obukom terorista DAEŠ-a.

"Naša praksa je pokazala da oni okupljaju ostatke DAEŠ-a a toj bazi i obučavaju ih kako bi ih poslali da ratuju protiv sirijske vojske. Zašto? Jer žele da produže sirijsku krizu u interesu Izraela", objasnio je ministar.

Međutim, to nije realno i ima agresivni karakter.

"Oni su već pokušavali da šalju grupe u Palmiru, ali su bile uništene. Zato baza Tanf nema budućnost na sirijskoj teritoriji", zaključio je šef sirijske diplomatije.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije