Svijet

Situacija na grčkoj granici: Neki se spremaju za mobilizaciju, ispašta posao

Situacija na grčkoj granici: Neki se spremaju za mobilizaciju, ispašta posao
Foto: Tanjug/AP | Situacija na grčkoj granici: Neki se spremaju za mobilizaciju, ispašta posao

ATINA - Situacija na granici Grčke i Turske i dalje je izuzetno napeta. Kod rijeke Marice, koja predstavlja prirodnu granicu tih zemalja, grčka vojska i policija danonoćno pokušavaju da spriječe prodor migranata.

Stanovnici Grčke ispričali su za "Sputnjik" kako trenutno izgleda život u blizini granice.

Predsjednik lokalne zajednice sela Marasija Giorgis Karabacakis rekao je da vojska i policija svake noći vode "bitku" za odbranu granice.

Prema njegovim riječima, sa turske strane neko povremeno viče i doziva na grčkom, kako bi saznao da li je neko na grčkoj strani i štiti li njenu teritoriju.

"Prethodne noći, dok sam sjedio pored rijeke, začuli su se glasovi. Neko je vikao na grčkom: 'Dobro veče!' i 'Zdravo!' Nisam siguran da li su u pitanju turski graničnici, ili migranti. Uvijek smo odgovarali na grčkom i odgovaraćemo, kako bi im stavili do znanja da je teritorija zaštićena", rekao je Karabacakis.

On je istakao da se u posljednja 24 sata zahvaljujući policiji i vojnicima broj migranata smanjio, dodajući da većina njih "nisu Sirijci, već Avganistanci, Pakistanci i Somalci".

Stanovnici brane granicu

On takođe kaže i da, pored vojske i policije, i stanovnici Marasije aktivno učestvuju u "borbama", kako bi izbjegli prodor migranata na teritoriju Grčke. 

"Stanovnici su spremni. Većinu njih čine stariji ljudi. Pripremili su hranu i piće za policiju, vojnike i graničare. Vrata administrativne zgrade seoskog savjeta otvorena su za sve njih ukoliko im je potreban odmor, imajući u vidu da konstanto trče gore-dole uz rijeku", rekao je Karabacakis.

Vojnik Nacionalne garde Vagelis Gavranidis iz Kastaniesa je za "Sputnjik" ispričao da očekuje da će uskoro biti mobilisan kako bi pomogao u čuvanju grčke granice.

"Ja sam član Nacionalne garde, a pored mene tu je još oko 50 stanovnika sela. Pripadamo grčkoj vojsci. Pozivaju nas po potrebi. Svi smo u pripravnosti i čekamo poziv", rekao je on.

Gavranidis je objasnio da vojska do sada nije uključivala vojnike Nacionalne garde u patroliranje i čuvanje granice, koju trenutno pritiska veliki broj migranata iz Turske. Dodao je takođe da oružje kojim raspolaže Nacionalna garda pripada vojsci.

Svakodnevni život

Građani Orestijade, grada na sjeveroistoku Grčke, već su navikli na veliki broj policajaca koji tu borave kako bi se odmorili od patroliranja granicom.

Popi Petridu, koja živi u tom gradu, ocijenila je da je omladina više zabrinuta za situaciju s migrantima nego što je to slučaj kod starijih ljudi.

"Naša djeca više brinu o situaciji sa migrantima, nego mi. Prate vijesti više. Mi živimo kao i prije", rekla je ona.

Zatvorena grčko-turska granica ne zabranjuje prolazak samo migrantima, već i Turcima, koji redovno posjećuju grad Jedrene (Adrijanopolj).

"Planirali smo da provedemo vikend u Adrijanopolju, ali to u ovom trenutku nije moguće", rekla je jedna Turkinja.

Vlasnica kafića u Kastaniesu je objasnila da mnogima posao trpi zbog zatvaranja granice.

"Odluka da se granica zatvori je ispravna, međutim, zbog toga više nemamo posla, jer je većina naših klijenata iz Turske", rekla je ona.

"Znate li šta bi se danas ovde dogodilo da su granice otvorene? Stvorili bi se redovi automobila i autobusa s Grcima", kaže za "Sputnjik" Anastasija, stanovnica Kastaniesa.

Podsjetimo, Turska je prošle nedjelje objavila da je otvorila granice sa EU, jer nije u stanju da se nosi sa novim talasom sirijskih migranata. Hiljade njih je nakon toga krenulo prema granici s Grčkom.

Prema vladinim izvorima, migranti ne odustaju od pokušaja infiltriranja na grčku teritoriju. Neki od njih pokušavaju da oštete ogradu, a neki odlaze na grčku obalu i plivaju preko rijeke. Lokalna policija i vojska po potrebi koriste suzavac, omamljujuće granate i specijalno vozilo sa vodenim mlazom kako bi zaustavili pokušaje ilegalnog prelaska granice.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije