Svijet

Sjever bez snijega i minusa - topao Sibir

Sjever bez snijega i minusa - topao Sibir
Foto: Pixabay | Sjever bez snijega i minusa - topao Sibir
Srna

MOSKVA, OSLO - Sjever Evrope suočen je s visokom temperaturom za ovo doba godine, a snijega nema, ističu meteorolozi.

Kraj prošle i početak ove godine karakteriše visoka temperatura i manjak snježnih padavina od norveških fjordova do Rusije.

Agencije prenose da je u Sundalsori, gradiću na zapadu Norveške, nedavno izmjereno nevjerovatnih 19 stepeni Celzijusovih, što se do sada nikada nije desilo u ovo doba godine u toj nordijskoj zemlji.

U Švedskoj je temperatura na jugu zemlje pet stepeni veća od uobičajene za ovo doba godine, a na sjeveru i deset stepeni.

U centralnoj Švedskoj meteorolozi su izmjerili najvišu temperaturu, odnosno zabilježili najtoplije zimske dane od 1971. godine.

U švedskom dijelu Laponije 7. januara prošle godine bilo je minus 36 stepeni, a ove godine na isti dan - plus jedan stepen Celzijusov.

Stanovnici tog dijela Švedske napominju da je trend takav da je posljednjih 15 godina zima u prosjeku kraća za mjesec do mjesec i po dana.

U južnoj Finskoj, gdje je prosječna temperatura u decembru bila 4,5 stepeni iznad normalne, zima još nije ni počela, navodi tamošnji meteorološki institut.

Prognoza za januar pokazuje da - prave zime neće ni biti u tom dijelu države.

U Oslu je, kako navode meteorolozi, zima već kraća za 21 dan - to je vremenski omjer iz posljednje tri decenije.

"Do 2050. više od milion Norvežana živjeće u područjima s manje od mjesec dana zime", tvrdi klimatolog Reidun Gangsto Skaland.

U srcu Arktika, norveški arhipelag Svalbard prolazi kroz 109. uzastopni mjesec sa temperaturom iznad prosjeka, po Norveškom meteorološkom institutu.

U Murmansku, najvećem gradu iznad polarnog kruga, 7. januara izmjereno je - nula stepeni, što je šest stepeni više od sezonskog prosjeka.

Cijela Rusija bilježi pozitivne anomalije u temperaturi. U nekim dijelovima Sibira temperatura je čak 20 stepeni viša od uobičajene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije