Svijet

Sjeverna Koreja: SAD bi trebalo da drže jezik za zubima

Sjeverna Koreja: SAD bi trebalo da drže jezik za zubima
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Sjeverna Koreja: SAD bi trebalo da drže jezik za zubima

PJONGJANG - Sjeverna Koreja saopštila je u četvrtak da Vašington ne bi trebalo da se miješa u međukorejska pitanja ako želi da uspješno održi predsjedničke izbore, nakon što su SAD izrazile žaljenje zbog njene odluke da prekine veze s Južnom Korejom.

U saopštenju koje je objavila zvanična sjevernokorejska agencija KCNA, visoki zvaničnik  sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova okvalifikovao je izjave Vašingtona kao "degutantne" i kao "dvostruku igru".

SAD bi trebalo da "drže jezik za zubima i bave se prije svega svojim unutrašnjim pitanjima" ako žele da "uspješno održe" predsjedničke izbore, rekao je glavni direktor odjeljenja za američka pitanja u ministarstvu Kvon Jong Gun.

Ta izjava je objavljena nakon što je američki Stejt Department objavio da je razočaran odlukom Sjeverne Koreje od utorka da prekine komunikacijske veze s Južnom Korejom.

"Ako Sjedinjene Države guraju svoj nos u tuđa pitanja neopreznim izjavama, umjesto da se bave unutrašnjim stvarima u trenutku kada im je politička situacija u najgoroj konfuziji ikad, mogle bi da se suoče s neugodnom stvari s kojom će se teško nositi", rekao je Kvon Jong Gun, u komentaru koji je prenijela KCNA.

Nije jasno šta bi Sjeverna Koreja trebalo da učini da poremeti izbore ili uzrokuje probleme kampanji američkog predsjednika Donalda Trampa, rekao je Džejms Kim, s Asan instituta za političke studije u Seulu.

Sjevernokorejska prijetnja upućena je dva dana prije druge godišnjice istorijskog samita između sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una i američkog predsjednika Trampa u Singapuru.

Osim simboličke važnosti, taj sastanak iznjedrio je samo jednu vrlo nejasnu deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva.

Ali pregovori o denuklearizaciji su mrtvo slovo nakon fijaska drugog samita u februaru  2019. u Hanoiju.

SAD imaju stalno stacioniranih oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji kako bi zaštitili svog saveznika od sjevernokorejske prijetnje.

Pjongjang je pod brojnim sankcijama Savjeta bezbjednosti zbog svog nuklearnog i balističkog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije