Svijet

Sjeverna Koreja: Tramp je lud, Kina:Povratak napetosti za žaljenje

Sjeverna Koreja: Tramp je lud, Kina:Povratak napetosti za žaljenje
Foto: Tanjug | Sjeverna Koreja: Tramp je lud, Kina:Povratak napetosti za žaljenje

PEKING - Sjevernokorejski Komitet za mirno ponovno ujedinjenje zemlje nazvao je američkog predsjednika Donalda Trampa "ludim" i ocijenio da će vazdušne vojne vježbe SAD i Južne Koreje, koji su počele danas, "gurnuti situaciju na Korejskom poluostrvu koja je već akutna na samu ivicu nuklearnog rata", prenosi Rojters.

U reakciji na sinoćnje saopštenje iz Pjongjanga i manevre američke i južnokorejske ratne avijacije, ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da je za žaljenje što je nakon dva mjeseca relativnog mora na Korejskom poluostvu došlo do povratka napetosti.

Navodi se da je Vang kazao da Kina ima otvoren stav prema rješenjima za sjevernokorejsko nuklearno pitanje.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond Mekmaster izjavio je juče da će se predsjednik SAD Tramp "pobrinuti" za rastuću nuklernu prijetnju od strane Sjeverne Koreje preduzimanjem jednostranih akcija ukoliko bude potrebno.

"Predsjednik će se postarati za to, a ako budemo morali učinićemo to sami. Međutim, ono što mi hoćemo jeste da ubijedimo druge da je u njihovom interesu da učine više", rekao je Mekmaster gostujući na televiziji "Foks njuz".

Kako je rekao, Kina je preduzela neke poteze bez presedana.

"Ono što tražimo od Kine nije da učine uslugu nama ili nekom drugom, već da se ponašaju u skladu sa sopstvenim interesom", rekao je Mekmaster i dodao da svijetu prijeti smrtna opasnost od Sjeverne Koreje koja se naoružava nuklearnim oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije