Svijet

Sjeverna Koreja ispalila raketu prema Japanu; Tramp: Ima li taj tip nešto pametnije da radi

Sjeverna Koreja ispalila raketu prema Japanu; Tramp: Ima li taj tip nešto pametnije da radi
Foto: Ilustracija | Sjeverna Koreja ispalila raketu prema Japanu

SEUL - Sjeverna Koreja opet ispalila balističku raketu prema Japanu, saopštili su zvaničnici Južne Koreje i dodali da je raketa pala u Japansko more.

Jutrošnja proba je jedna u nizu zabranjenih aktivnosti Sjeverne Koreje prema ranijim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN kojima je zabranjen nuklearni i balistički program te zemlje.

Sjeverna Koreja i pored zabrane radi na proizvodnji raketa koje bi mogle da stignu do američkog kopna.

Proba je sprovedena na dan kada se u SAD obilježava nacionalni praznik Dan nezavisnosti i nekoliko dana poslije sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovo južnokorejskog kolege Mun Džae-ina koji je bio posvećen prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Balistička raketa ispaljena je iz provincije Pjongan Nord i letjela je prema Japanu, saopštile su vlasti u Seulu.

Američki Pentagon saopštio je da je u pitanju raketa srednjeg dometa i da je letjela neobično dugo, 40 minuta, dok je vojska Južne Koreje navela da je raketa prešla oko 930 kilometara. Raketa je pala u more na oko 200 nautičkih milja od japanske obale, navela je japanska vojska.

"Sjeverna Koreja ispalila je još jednu raketu uprkos ponovljenim upozorenjima međunarodne zajednice", rekao je japanski premijer Šinzo Abe, koji je ocijenio je da je tom probom prijetnja povećana.

Abe je dodao da će na marginama samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G 20 krajem nedjelje u Hamburgu biti održan sastanak zvaničnika Japana, SAD i Južne Koreje.

Japanski premijer pozvao je predsjednike Kine Si Djinpinga i Rusije Vladimira Putina da preduzmu dodatne mjere protiv prijetnje koju predstavljaju nuklearne i balističke probe Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016. godine.

Tramp: Ima li Kim Džong Un nešto pametnije da radi u životu?

Predsjednik SAD Donald Tramp naveo je na Tviteru da je "teško vjerovati da će Južna Koreja i Japan ovo još dugo da trpe", nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja lansirala najnoviju balističku raketu, prenosi Rojters.

"Sjeverna Koreja je upravo lansirala još jednu raketu. Ima li taj tip (vođa Sjeverne Koreje Kim Džong Un) nešto pametnije da radi u životu? Teško je vjerovati da će Južna Koreja i Japan ovo još dugo da trpe. Možda će Kina preduzeti ozbiljne korake prema Sjevernoj Koreji i okončati ove gluposti jednom za svagda", napisao je Tramp na toj društvenoj mreži.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije