Svijet

Sjeverna Koreja izvodi radove na poligonu za nuklerana testiranja

Sjeverna Koreja izvodi radove na poligonu za nuklerana testiranja
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Sjeverna Koreja izvodi radove na poligonu za nuklerana testiranja

PJONGJANG - Satelitski snimci pokazuju da Pjongjang izvodi radove na poligonu za nuklearna testiranja, prvi put otkako je on zatvoren 2018, saopštili su danas analitičari, nakon što je u izvještaju američke obavještajne službe upozoreno da bi Sjeverna Koreja mogla da nastavi velike testove naoružanja tokom ove godine.

Fotografije koje je komercijalni satelit snimio u petak pokazuju znake aktivnosti na lokaciji poligona Pungje-ri na sjeveroistoku zemlje, koji uključuju izgradnju nove zgrade i popravku drugog objekta, saoštili su u izvještaju stručnjaci iz kalifornijskog Centra za istraživanje neproliferacije Džejms Martin, prenosi Rojters.

"Radovi na izgradnji i popravci ukazuju na to da je Sjeverna Koreja donijela neku odluku o vezi statusa poligona", navodi se u izvještaju.

Analitičari CNS-a kažu da su se promjene u Pungje-ri primjetne tek u proteklih nekoliko dana i da je još uvijek teško zaključiti šta se tačno gradi i zašto.

Sjeverna Koreja je u januaru testirala rekordan broj projektila, uključujući i svoje najveće oružje od 2017, i izgleda da se sprema da lansira špijunski satelit.

Međunarodni posmatrači su takođe izvijestili da se čini da je glavni nuklearni reaktor na sjeveru u Jongbjonu u punom zamahu, i da potencijalno proizvodi gorivo za nuklearno oružje.

Lansiranja raketa Sjeverne Koreje mogla bi da budu osnova za povratak interkontinentalnim balističkim raketama (ICBM) i testovima nuklearnih bombi u toku ove godine, saopštila je Nacionalna obavještajna uprava SAD (DNI) u svojoj godišnjoj procjeni prijetnji širom svijeta.

U izvještaju se ne pominje Pungje-ri, ali se navodi da je sjevernokorejski lider Kim Jong Un i dalje snažno posvećen proširenju arsenala nuklearnog oružja zemlje, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije