Svijet

Sjeverna Koreja o rušenju kancelarije: Odgovor ološu sa juga

Sjeverna Koreja o rušenju kancelarije: Odgovor ološu sa juga
Foto: Tanjug/AP | Sjeverna Koreja o rušenju kancelarije: Odgovor ološu sa juga

PJONGJANG - Sjeverna Koreja potvrdila je da je danas uništila međukorejsku kancelariju za vezu u pograničnom gradu Kesong.

Zvanična sjevernokorejska novinska akencija KCNA javila je da je uništenje kancelarije odgovor, kako je navedeno, "ološu" koji treba "skupo da plati za svoje zločine", što se očigledno odnosi na aktiviste koji iz Južne Koreje šalju propagandne letke na Sjever.

KCNA nije detaljno objasnila kako je izvršeno uništavanje kancelarije, ali je navela da je kancelarija "tragično uništena sjajnom eksplozijom".

Do eksplozije je došlo tri dana nakon što je sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una upozorila da će Sjeverna Koreja srušiti "beskorisnu" kancelariju za komunikacije.

Prethodno je Pjongjang prekinuo svaku vrstu komunikaciju sa Seulom, uključujući i "vruću liniju za vezu lidera dvije nacije", kao i vojne kanale komunikacije.

Sjeverna Koreja upozorila je ranije danas da je spremna da pošalje vojsku u demilitarizovanu zonu koja razdvaja dvije Koreje.

Ovi potezi bili su odgovor Pjongjanga na slanje letaka iz Južne u Sjevernu Koreju.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In sazvao je za danas hitan sastanak najviših bezbjednosnih zvaničnika, javila je agencija Jonhap.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije