Svijet

Pratite nas na Google news

Slovačka: Žene za abortus neće morati da dobiju pristanak oca

Slovačka: Žene za abortus neće morati da dobiju pristanak oca
Foto: Ilustracija | Slovačka: Žene za abortus neće morati da dobiju pristanak oca
Tanjug

BRATISLAVA - Slovačka je odbacila predlog zakona kojim bi žene prije abortusa najprije morale da odu na ultrazvuk kako bi čule otkucaje srca fetusa, ali i da dobiju pristanak oca prije nego što bude odobrena procedura, prenose mediji.

Taj predlog zakona podnijela su tri člana konzervativne Slovačke nacionalne stranke.

O prijedlogu spornog zakona se raspravljalo početkom ove sedmice, a danas je on odbačen, prenosi je AP.

Više od 30 organizacija, uključujući Amnesti Internešnal i Hjuman rajts voč, izrazilo je "duboku zabrinutost" zbog takvog predloga zakona.

Oni su upozorili da će ukoliko se zakon usvoji Slovačka biti jedina članica Evropske unije koja nameće takve zahteve ženama u zemljama sa legalizovanim abortusom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije