Svijet

Slovačka predlaže 500 evra za vakcinaciju starijih

Slovačka predlaže 500 evra za vakcinaciju starijih
Foto: Tanjug/AP | Slovačka predlaže 500 evra za vakcinaciju starijih
Tanjug

BRATISLAVA - Vlada Slovačke predložila je danas plan da se osobama starijim od 60 godina da vaučer u iznosu od 500 evra ukoliko se vakcinišu protiv korona virusa, saopštio je ministar finansija te zemlje Igor Matovič.

Ova mjera, koju je najavio ministar Matovič, trebalo bi da poveća stopu vakcinacije, koja je među najnižima od zemalja EU, navodi agencija AP.

U zemlji koja ima 5,5 miliona stanovnika, do sada je u potpunosti vakcinisano samo 46,1 odsto građana.

AP navodi da je vladajuća koalicija u Slovačkoj podijeljena po pitanju novog plana.

Stranka "Sloboda i solidarnost" usprotivila se ovom predlogu vlade i navela da je spremna da podrži vaučer u iznosu od 150 evra.

Navodi se da će prijedlog zakona sada ići na izglasavanje u parlament, a biće potrebna i podrška opozicije kako bi se usvojio ovaj plan.

Ovaj vaučer u iznosu od 500 evra, mogao bi da se iskoristi u restoranima, kafićima, hotelima ili za kupovinu karata za sport, pozorište, bioskop, izložbe ili koncerte.

Takođe bi mogao da se iskoristi za plaćanje usluga frizera ili fitnes centara.

Matovič je rekao da će novac od države značiti i "stotine miliona evra dodatne pomoći za sektore koji su najteže pogođeni pandemijom" zbog vladinih mjera ograničenja.

Ministarstvo finansija procjenjuje da bi za ovu mjeru podrške građanima trebalo izdvojiti oko 500 miliona evra.

Slovačka je prošlog četvrtka ušla u dvonedjeljni lokdaun, koji važi širom zemlje pošto su infekcije korona virusom dostigle rekordne nivoe.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije