Svijet

Slovačka ušla u dvonedjeljni karantin, Češka uvela strože mjere da bi ga izbjegla

Slovačka ušla u dvonedjeljni karantin, Češka uvela strože mjere da bi ga izbjegla
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Slovačka ušla u dvonedjeljni karantin za sve

BRATISLAVA - Slovačka je danas ušla u dvonedjeljni nacionalni karantin, pošto je ta zemlja, sa jednom od najnižih stopa vakcinacije u EU, dostigla kritičnu situaciju u bolnicama i broj novih kovid infekcija koji je trenutno najveći na svijetu, javlja Rojters.

Prema odluci Vlade, za vrijeme trajanja karantina građani će moći da napuštaju svoje domove samo iz određenih razloga, a to uključuje kupovinu osnovnih namirnica, putovanje na posao i školu ili da se vakcinišu, a takođe nisu dozvoljena okupljanja više od šest osoba.

Nevakcinisani će morati da posjeduju negativan test da bi dolazili na posao ako ranije nisu preboljeli kovid-19.

Prema podacima Evropskog centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), samo 45,7 odsto stanovništva Slovačke je vakcinisano, što je treća najniža stopa u EU, u poređenju sa 65,8 odsto koliko ona iznosi u Uniji,.

Sa 1.929 prosječnih dnevnih slučajeva na milion stanovnika Slovačka, zemlja sa 5,5 miliona stanovnika, najgora je na svijetu po statistici novozaraženih osoba na milion stanovnika, u trenutku kad Evropa ponovo postaje epicentar pandemije, podaci su sajta Naš svijet u brojkama (Our World in Data).

Tomaš Šulik, šef odijeljenja intenzivne njege u Univerzitetskoj bolnici Trencin, rekao je Rojtersu da ima devet pacijenata u jedinici sa 10 kreveta i očekuje da će posljednji biti popunjen za nekoliko sati.

Svih devet pacijenata, prosječne starosti od 63 godine, kako je naglasio, su nevakcinisani, a prema podacima medicinskih zvaničnika više od 82 odsto svih kovid pacijenata u slovačkim bolnicama nije u potpunosti vakcinisano.

Predsjednica Slovačke Zuzana Kaputova izjavila je u utorak da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije virusa korona i da je potrebno zaključavanje za sve.

"To je nepopularna mjera, ali apsolutno neizbežna“, rekla je Kaputova nakon posjete velikoj medicinskoj ustanovi u Bratislavi.

Češka: Nove stroge mjere zbog porasta kovid infekcija

Češka vlada danas je naredila zatvaranje barova i klubova u 22 časa i zabranila božićne vašare u pokušaju da zaustavi trenutno jednu od najvećih stopa infekcija virusom korona na svijetu.

Nova ograničenja koja je uvela vlada takođe podrazumijevaju prisustvo najviše do 1.000 ljudi na kulturnim i sportskim događajima, a ministar zdravlja Adam Vojteh rekao je da će dnevni broj infekcija i prijema u bolnice vjerovatno još rasti, ali da se nada da će nove mjere spriječiti potrebu za uvođenjem strogog zaključavanja sličnog onom u Austriji i Slovačkoj.

Mjere koje se odnose na ugostiteljske objekte i događaje nastavljaju se na ranija ograničenja kojima se već zabranjuje onima bez kovid propusnice da posjećuju mjesta kao što su pabovi, restorani, bioskopi, saloni ljepote ili teretane.

"Hajde da sačekamo 10 dana i onda možemo u skladu sa situacijom da prilagodimo mjere", rekao je Vojteh nakon što je vlada proglasila vanredno stanje od 30 dana da bi se te mjere primijenile.

Češka je u utorak registrovala više od 25.000 novih slučajeva, što je rekord, i prosječno 1.516 kovid infekcija dnevno na million stanovnika tokom protekle nedjelje, što je treći najveći broj u svijetu, iza Slovačke i Austrije, prema podacima sajta Naš svijet kroz podatke (Our World in Data).

Zemlja je vakcinisala 58,5 odsto ukupne populacije, što je ispod prosjeka EU od 65,8 odsto, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Podaci Ministarstva zdravlja Češke pokazuju da je 70 odsto kovid pacijenata na intenzivnoj njezi nevakcinisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije