Svijet

Snimljeno pleme koje je pojelo Rokfelera

Snimljeno pleme koje je pojelo Rokfelera
Foto: N.N. | Ilustracija

LONDON - Majkl Rokfeler je misteriozno nestao tokom ekspedicije u Asmatu, regionu u Novoj Gvineji prije 60 godina, a jedna od teorija je da su ga ubili i pojeli pripadnici plemena.

Britanski list "San" objavio je fotografije ovog kanibalskog plemena koje je napravio fotograf Ðanluka Kodini.

Majkl Rokfeler je bio četvrto dijete guvernera Njujorka Nelsona Rokfelera i četvrta generacija u porodici Rokfeler.

Sa holandskim antropologom Reneom Vesingom zaplovio u jednom kanuu kada se njihov čamac prevrnuo oni su plutali dva dana, a onda je Rokfeler rekao svom prijatelju da može da otpliva 12 kilometara do obale.

Međutim, tu mu se izgubio svaki trag a jedna od teorija je da se utopio zbog iscrpljenosti ili da ga je napala neka vodena životinja, pišu Novosti.

Vesing je spašen dan kasnije. Međutim, u nekim oblastima Asmata postojala su plemena koja su upražnjavala kanibalizam pa se spekuliše da je Rokfeler možda i uspio da se dokopa obale, a onda su ga uhvatili i pojeli.

Novinar Milt Meklin otputovao je 1969. godine na ostrvo kako bi istražio Rokefelerov nestanak. Odbacio je izvještaje da je Rokefeler živio kao zarobljenik u džungli, ali je zaključio da okolni dokazi podržavaju ideju da je ubijen.

Nekoliko vođa sela Otsjanep, gdje je Rokfeler vjerovatno uspio da stigne na obalu, ubila je holandska patrola 1958. godine, pružajući tako osnovu da se radi o osveti plemena protiv nekoga iz "bijelog plemena".

Tako je Rokfeler, vjerovatno, bio žrtva osvete koja se ogleda u ubijanju i jedenju pripadnika "drugog plemena".

Potvrđeno je da je Majklova majka angažovala privatnog detektiva koji je donio porodici tri lobanje, a za jednu je tvrdio da je od mladog Rokfelera.

U dokumentarnom filmu "Drži rijeku na desnoj strani", Tobias Šnebaum kaže da je razgovarao sa kanibalom iz plemena Asmata koji je opisao kako su pronašli Rokefelera na obali i pojeli ga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije