Svijet

Snježna oluja izazvala haos u Atini i Istanbulu

Snježna oluja izazvala haos u Atini i Istanbulu
Foto: Twitter | Snježna oluja izazvala haos u Atini i Istanbulu

ISTANBUL - Spasilačke ekipe u Istanbulu i u Atini kopale su cijeli dan snijeg i led kako bi raščistile blokirane saobraćajnice i spasile ljude koji su se preko noći ostali zarobljeni u svojim automobilima nakon snježnih oluja i prodora ledenog vazdušnog fronta.

Auto-putevi i ulice u Istanbulu od juče su bili blokirani nakon što je oluja stigla u ovaj grad sa 16 miliona stanovnika koji se prostire i na evropskom i na azijskom kontinentu.

U nekim oblastima palo je više od 80 centimetara snijega, a brojni vozači koji nisu mogli da pokrenu svoja vozila ostali su zaglavljeni preko noći u svojim automobilima, ili su ih ostavljali i pješke pokušavali da stignu do svojih kuća, željeznice ili metroa, prenosi AP.

Danas tokom poslijepodneva svi auto-putevi i glavne saobraćajnice ponovo su otvoreni i prohodni, potvrdio je ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu na svom Twitter nalogu, dok je guverner Istanbula Ali Jerlikaja rekao da su ograničenja za vozila koja putuju u Istanbul ukinuta.

Vlasti su danas takođe uspjele da očiste pistu na aerodromu u Istanbulu i omoguće organičeni vazdušni saobraćaj.

U Atini spasilačke ekipe izvukle su oko 300 vozača zarobljenih na auto-putu koji povezuje glavni grad sa atinskim međunarodnim aerodromom.

Veliki broj vozača ostavio je svoje automobile i nastavio put pješke, a mnogi su se uputili do najbliže željezničke stanice, preskačući snježne barijere da bi stigli do perona nakon noći provedene u automobilu.

Vojska je poslata da preko noći dostavi hranu i vodu onima koji su zarobljeni u svojim vozilima i da pomogne da se što veći broj automobila oslobodi i pokrene.

Grčki zvaničnici su saopštili da će svaki vozač koji je bio zarobljen u automobilu dobiti odštetu od 2.000 evra što je prihvatila Uprava za javne puteve.

Jake snježne padavine danas su uglavnom prestale, ali su mnoge ulice u Atini ostale blokirane oborenim drvećem, dok je nekoliko kvartova na sjeveru grada ostalo bez struje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije