Svijet

Pratite nas na Google news

Snježna oluja u SAD odnijela najmanje osam života

Snježna oluja u SAD odnijela najmanje osam života
Foto: Tanjug/AP | Snježna oluja u SAD odnijela najmanje osam života
Tanjug

VAŠINGTON - Internetom kruže video snimci ogromne zimske oluje koja je zadesila istočni dio SAD, usljed koje je poginulo najmanje osam osoba.

Turbulentna mješavina kiše, snijega i leda koja je prvobitno udarila zapadni dio, ostavila je pustoš od juga do sjeveroistoka u četvrtak, a desetine hiljada domova je ostalo bez struje.

Zbog oluje su zatvorene škole, odlaganja vremena polaska linija gradskog saobraćaja i otkazivanja letova, prenosi CNN.

U određenim dijelovima Pensilvanije i Nove Engleske snijeg je napadao do između 15 i 30 centimetara, saopštila je Američka Meteorološka služba.

Sajt "Poweroutage.us" osbjavio je da je u Indijani, Kentakiju, Ohaju, Zapadnoj Virdžiniji, Virdžiniji. Pensilvaniji i Nju Džersiju oko 389.000 korisnika je ostalo bez struje.

Ovakvi vremenski uslovi doveli su do povećanog broja saobraćajnih udesa u nekoliko saveznih država u kojima je bilo poginulih i povrijeđenih.

CNN navodi da je i u Njujorku bilo ogromnih zastoja usljed nevremena.

"Prevoz i saobraćaj su ključni u našem gradu. Snijeg viši od osam centimetara prekrio je Njujork. Ovo je neprihvatljivo. Majke sa djecom su blokirane, ljudima nestaje benzina. Ovo je neprihvatljivo, zahtijevamo odgovore", napisao je jedan korisnik na Twitteru.

U četvrtak je nekoliko sati bio zastoj na mostu Džordža Vašingtona koji povezuje gornji Menhetn sa južnim Nju Džersijem.

Policija Nju Džersija je saopštila da je tog dana imala 555 intervencija na poziv zbog sudara vozila i 1.027 intervencija po pozivu zbog udesa u kojima su učestvovali motoristi.

"Ako nije neophodno, nemojte da izlazite napolje kako bi naše ekipe mogle da očiste puteve. Ako morate napolje, molimo vas da vozite polako", navodi se u saopštenju policije.

U Pensilvaniji je došlo do incidenta sa škloskim autobusima koji nisu mogli da vrate djecu kućama usljed zatvaranja puteva, te su djeca bila smještena u jednom školskom kompleksu u "uslovima sličnim onima iz skloništa" sve dok roditelji nisu došli po njih.

Očekuju se još jače snježne padavine i ledena kiša u centralnom delu Apalačkih planina ka sjeveroistoku.

Snijeg se očekuje i na sjeveru Srednjeg Atlantika i u saveznim državama na sjeveroistoku, navodi CNN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije