Svijet

Snježne oluje na sjeveroistoku Kine

Snježne oluje na sjeveroistoku Kine
Foto: Tanjug/AP | Snježne oluje na sjeveroistoku Kine

PEKING - Snježne oluje su ugrozile sjeveroistočni dio Kine posljednjih dana, s rekordnim snježnim pokrivačem u nekim regionima koji je otežao saobraćaj, zaustavio željezničke usluge i stvorio zabrinutost zbog snabdijevanja električnom energijom usljed pada temperature.

Saobraćaj u provinciji Liaoning ozbiljno je poremećen, a većina glavnih puteva zatvorena je od utorka, kao i autobuske stanice, osim onih u gradovima Dalian i Dandong.

Od dolaska hladnog talasa u nedjelju, temperature na sjeveroistoku Kine su do utorka u pojedinim oblastima pale za čak 14 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

Meterološke službe izdale su najviša, crvena upozorenja za snježne oluje za dijelove provincije Unutrašnja Mongolija, Hebei, Tijenđin, Šandung, Lijaoning, Ðilin i Heilungđijang.

U snijegom pogođenom Šenjangu, glavnom gradu pokrajine Lijaoning, vlasti su pozvale tržnice i prodavnice prehrambenih proizvoda da sniže cijene svojih proizvoda i istovremeno povećaju svoje zalihe.

U regionu su, takođe, pojačani napori da se održi sistem grijanja, a vlasti rade na povećanju kapaciteta za proizvodnju električne energije i uvoza uglja, javili su državni mediji.

Veliki dio zemlje, uključujući sjeveroistočnu Kinu, trpi prekide u snabdijevanju od maja, jer su rastuće cijene i ograničene isporuke uglja ograničile rad u elektranama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije