Svijet

Šojgu: Obučeno preko 300.000 Rusa

Šojgu: Obučeno preko 300.000 Rusa
Foto: Twitter / Printscreen | Šojgu: Obučeno preko 300.000 Rusa
Nezavisne novine

MOSKVA - Ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu saopštio je da je za dva mjeseca oko 3.000 instruktora obučilo više od 300.000 rezervista i dobrovoljaca, koji su spremni.

"U borbenu obuku novih vojnih formacija uključeno je oko 3.000 instruktora. Angažovano je više od sto poligona na teritoriji naše zemlje i Bjelorusije. Za dva mjeseca je obučeno preko 300.000 rezervista, uključujući dobrovoljce", rekao je Šojgu na sjednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Kako je precizirao, u centrima za obuku je obučeno oko 8.000 posada za borbena vozila i tenkove, jedinica koje će rukovati artiljerijskim sistemima, sredstvima PVO, sistemima za upravljanje bespilotnim letjelicama i za elektronsko ratovanje.

"Vojnici su stekli znanja i vještine koje su neophodne za uspješno izvršavanje borbenih i specijalnih zadataka kako samostalno, tako i u okviru jedinice", rekao je Šojgu.

Jedinice Oružanih snaga Rusije, koje su u stalnoj pripravnosti, sljedeće godine treba da budu snabdjevene oružjem na nivou od 97 odsto, rekao je Šojgu, prenosi "Pravda".

"S obzirom na dodatno izdvojena budžetska sredstva, sljedeće godine će se finansiranje državnog odbrambenog naloga povećati praktično 1.5 puta. To će omogućiti da formacije i vojne jedinice u stalnoj pripravnosti budu obezbjeđene naoružanjem i opremom na nivou od 97 odsto", rekao je ministar.

Kako je precizirao, državni odbrambeni nalog za 2022. godinu biće realizovan na nivou od najmanje 99 odsto.

Šojgu je saopštio da je važno da se održi maksimalan obim proizvodnje i da se organizuje isporuka naoružanja vojsci i prije predviđenih rokova.

Ministarstvo odbrane Rusije će sljedeće godine posebnu pažnju posvetiti kapitalnoj izgradnji u interesu nuklearnih snaga, saopštio je Šojgu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije