Svijet

Šojgu otkrio šta je najveća prijetnja za vojnu bezbjednost Rusije

Šojgu otkrio šta je najveća prijetnja za vojnu bezbjednost Rusije
Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation | Šojgu otkrio šta je najveća prijetnja za vojnu bezbjednost Rusije

Strateški pravac Zapada predstavlja najveću prijetnju za vojnu bezbjednost Rusije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je istakao da je u cilju neutralizacije prijetnji u Zapadnom vojnom okrugu 2020. godine planirano 28 događaja usmjerenih na poboljšanje trupa, što je sinhronizovano s nabavkom savremenog naoružanja.

"Do kraja godine Zapadni vojni okrug dobiće oko 2.000 jedinica nove i modernizovane tehnike, čiji će udio u naoružanju na kraju činiti preko 65 odsto", dodao je ministar.

Prema riječima Šojgua, Zapadni vojni okrug priprema se za odbrambene vojne vježbe Baltičke flote i šeste armije.

"Glavni napori komande okruga trenutno su usmjereni na pripremu komandno-štabne vježbe sa Baltičkom flotom i šestom armijom. Vojna vježba je isključivo odbrambenog karaktera", istakao je ministar.

On je dodao da su vojnici Zapadnog vojnog okruga od početka godine održali više od 320 operativnih i borbenih obuka, uključujući i više od 30 vojnih vježbi.

Šojgu je najavio i glavnu vojnu pomorsku paradu koja će se održati 26. jula u Sankt Peterburgu u čast 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu.

"U paradi će učestvovati 46 vojnih brodova i podmornica svih flota, uključujući i najsavremenija plovila koja su trenutno u sastavu naoružanja. Među njima su prva fregata iz serijske proizvodnje 'Admiral Kasatonov', veliki desantni brod 'Petar Morgunov', podmornica 'Petropavlovsk-Kamčatski' i drugi", rekao je Šojgu.

Osim u Sankt Peterburgu, parada će biti održana i u Sjeveromorsku, Vladivostoku, Sevastopolju i Baltijsku, kao i u luci Tartus (Sirija).

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije