Svijet

Šokantni odlazak Borisa Džonsona uzdrmao konzervativce

Šokantni odlazak Borisa Džonsona uzdrmao konzervativce
Foto: Arhiva | Šokantni odlazak Borisa Džonsona uzdrmao konzervativce

LONDON - Stari razdori izbili su u subotu u britanskoj vladajućoj Konzervativnoj stranci nakon iznenadne ostavke bivšeg premijera Borisa Džonsona na mjesto poslanika u parlamentu, dok je opoziciona Laburistička stranka osjetila u tome priliku uoči opštih izbora sljedeće godine.

Džonson je kasno u petak napustio svoju 22-godišnju političku karijeru u znak protesta protiv parlamentarne istrage o njegovom ponašanju kao premijera tokom vrhunca pandemije covida-19, kada su se u Downing Streetu održavale zabave protivne karantinu koji je bio na snazi.

U svojoj izjavi o ostavci, Džonson se usprotivio istrazi kojom se ispituje je li obmanuo Donji dom o okupljanjima. Takođe se namjerio na sadašnjeg premijera Rišija Sunaka.

Konzervativni poslanici odani Džonsonu, od kojih su neki od njega primili političke počasti samo nekoliko sati prije njegove ostavke, hvalili su njegov istup u objavama na društvenim mrežama. Ostali su ćutali.

"Bravo, Riši, što si započeo ovu glupost!!" napisala je poslanica Andrea Dženkins u WhatsApp grupi Konzervativne stranke, na snimci koju je podijelio novinar Sky Newsa.

Dženkins je u petak od Džonsona primila počasnu titulu Dame, ovlast koju imaju premijeri u odlasku.

JDžonsonov premijerski mandat djelimično je prekinut bijesom u njegovoj vlastitoj stranci i diljem Britanije zbog zabava u njegovom uredu i rezidenciji u Downing Streetu i kršenja pravila o covidu-19. Džonson je rekao da istražni odbor nije pronašao "ni mrvicu dokaza" protiv njega.

"Sunakovi pristaše iskoristili su svoje ostavke kako bi otjerali Borisa i njegove pristaše s dužnosti", rekao je u subotu konzervativni poslanik Džon Redvud, referirajući se na Sunakovu odluku da napusti Džohnsonovu vladu prošle godine.

Džonsonov odlazak iz parlamenta, zajedno s njegovom saveznicom Nadin Drris koja je takođe u petak podnijela ostavku, pokrenuo je dopunske izbore za dvije izborne jedinice koje drže konzervativci i koje Sunak sada mora odbraniti.

Opoziciona Laburistička stranka, koja u anketama ima otprilike 16 posto prednosti nad Sunakovim konzervativcima, objavila je da joj se sviđa ta mogućnost.

"Borićemo se za pobjedu u tim izbornim jedinicama", rekla je u subotu zamjenica čelnika laburista Anđela Rajner za BBC.

Džonsonova odluka da podnese ostavku mogla bi biti kraj njegove 22-godišnje političke karijere, u kojoj se od poslanika u parlamentu izdigao do mjesta gradonačelnika Londona, a zatim izgradio profil koji je donio prevagu, u situaciji ravnoteže oko referenduma o izlasku iz vuropske unije 2016., u korist brexita.

Ed Dejvi, čelnik opozicione stranke liberalnih demokrata, rekao je da je Džonson skočio prije nego što je gurnut.

"Nikad nije bio sposoban ni za poslanika, a kamoli za premijera naše velike zemlje", rekao je Dejvi, prenosi SEEbiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije