Svijet

Šolc: Ako Rusija napadne Ukrajinu platiće visoku cijenu

Šolc: Ako Rusija napadne Ukrajinu platiće visoku cijenu
Foto: Tanjug/AP arhiva | Šolc: Ako Rusija napadne Ukrajinu platiće visoku cijenu

BERLIN - Njemačka je spremna da razgovara o zaustavljanju gasovoda "Sjeverni tok dva" ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, izjavio je danas kancelar Olaf Šolc.

"Jasno je da će biti visoka cijena i da će o svemu morati da se razgovara ukoliko dođe do vojne intervencije u Ukrajini", rekao je Šolc novinarima nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi agencija Rojters.

Stoltenberg je rekao da je pozvao saveznike NATO-a i Rusiju na seriju sastanaka u Savetu NATO-Rusija kako bi se razgovaralo o načinima za poboljšanje bezbjednosne situacije, a nakon prve runde razgovora održanih prošle nedjelje u Briselu.

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva kategorički odbacuje te tvrdnje i zahtijeva garancije NATO-a da se neće širiti dalje na istok.

Blinken uskoro sa Lavrovom o smirivanju tenzija oko Ukrajine

Američki državni sekretar Entoni Blinken pokušaće da smiri tenzije sa Moskvom oko Ukrajine kada se ove nedjelje bude sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi nakon susreta sa ukrajinskim državnim vrhom u Kijevu i evropskim zvaničnicima u Berlinu, javlja Rojters.

Blinkenova diplomatska turneja planirana je u jeku zabrinutosti Ukrajine i njenih zapadnih saveznika izazvane raspoređivanjem desetina hiljada ruskih vojnika duž rusko-ukrajinske granice, ali kao i prethodnih dana, zvanična Moskva poriče da planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu, dodaje britanska agencija.

"Sjedinjene Države ne žele sukob, mi želimo mir", poručio je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta i ocijenio da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima dovoljno moći da preduzme korake ka deeskalaciji krize kako bi SAD i Rusija mogle da nastave da grade odnos koji nije zasnovan na neprijateljstvu ili krizi.

Blinken će se sutra sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, a zatim će se u Berlinu sastati sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i kasnije sa transatlantskim patrnerima, tj. zvaničnicima Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Američki državni sekretar će voditi razgovore o temi zajedničkih napora za odvraćanje Rusije od agresije na Ukrajinu i o rešenosti saveznika i partnera SAD da nametnu teške ekonomske sankcije Rusiji i izazovu ogromne negativne posljedice, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Nakon tih sastanaka Blinken bi u petak trebalo da se sastane i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi kako bi se napravio diplomatski pomak iz trenutne situacije, potvrdio je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Sekretar Blinken je danas razgovarao sa Lavrovom i založio se za deeskalaciju, a potom su se dvojica diplomata saglasila da bi bilo korisno da se lično susretnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije