Svijet

Šolc: Podržaćemo širenje NATO-a

Šolc: Podržaćemo širenje NATO-a
Foto: Tanjug/AP arhiva | Šolc: Podržaćemo širenje NATO-a

BERLIN - Njemačka će podržati pristupanje Finske i Švedske NATO-u, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc, nakon što su dvije nordijske zemlje pokazale zainteresovanost za pridruživanje Alijansi, uprkos decenijama neutralnosti.

Njemački kancelar je u obraćanju novinarima nakon dvodnevnih sastanaka iza zatvorenih vrata sa liderima Finske i Švedske kod Berlina obećao da će podržati zahtjeve tih zemalja za pridruživanje NATO-u ukoliko ih podnesu.

"Za nas je jasno - ukoliko ove dvije zemlje odluče da treba da se pridruže NATO-u, onda mogu da računaju na našu podršku. Čak i u periodu prije donošenja takve odluke, uvijek mogu da se oslone na podršku Njemačke. Kao Evropljani, smatramo da, u svakom slučaju, imamo obavezu da tako uradimo", rekao je Šolc.

Komentari Šolca uslijedili su nakon izvještaja o tome da bi Helsinki mogao da saopšti namjeru za pridruživanje Alijansi sljedeće sedmice. Očekuje se da će predsjednik Finske Sauli Ninisto objaviti odluku 12. maja, piše "Raša tudej".

Za sada nije poznato da li će isto učiniti i Stokholm, iako je Parlament Švedske nedavno saopštio da će izvršiti provjeru švedske bezbjednosne politike prije donošenja takve odluke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije