Svijet

Šolc: Postignut sporazum o novoj njemačkoj vladi

Šolc: Postignut sporazum o novoj njemačkoj vladi
Foto: Tanjug/AP arhiva | Šolc: Postignut sporazum o novoj njemačkoj vladi

BERLIN - Mandatar za sastav nove njemačke vlade Olaf Šolc potvrdio je danas da su tri stranke - socijaldemokrati, liberali i zeleni - postigle dogovor o formiranju nove Vlade, čime će se okončati era dugogodišnje vladavine kancelarke Angele Merkel.

Nova Vlada imaće 17 ministarstava, odnosno za jedno ministarstvo više nego prethodni kabinet pošto se uspostavlja ministarstvo građevine, prenose agencije.

Socijaldemokratama pripada mjesto kancelara, šefa kabineta, kao i šest resora.

Zeleni dobijaju pet ministarstava među kojima vicekancelarsko mjesto i ministarstvo spoljnih poslova. Slobodne demokrate (FDP) će imati četiri resora.

Ta takozvana "semafor koalicija", prema Šolcovim riječima, ispuniće cilj modernizacije Njemačke.

Prema sporazumu od 177 stranica, koji je sklopljen nakon dva mjeseca pregovora, tri stranke su se saglasile da ubrzaju javna ulaganja u zelenu tehnologiju i digitalizaciju, kao i da se od 2023. godine vrate na stroga ogranicenja nivoa državnog duga.

Šolc iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), koji bi trebalo da zamjeni Merkelovu na funkciji kancelara, istakao je značaj suverene Evrope, prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama kao ključne tačke u vladinoj spoljnoj politici.

Prema koalicionom sporazumu, tri stranke izražavaju podršku evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

Šolc je rekao da očekuje da će članovi stranaka dati "svoj blagoslov" sporazumu u narednih 10 dana.

Socijaldemokrate su pregovarale sa ekološkom strankom Zelenih i Slobodnim demokratama otkako su odnijeli tjesnu pobejdu na nacionalnim izborima 26. septembra.

Ako članovi stranke potpišu sporazum, tročlani savez zamijeniće sadašnju "veliku koaliciju".

Tri buduće vladajuće stranke se nadaju da će Šolca (63), koji je bio ministar finansija i vicekancelar od 2018. godine u vladi Merkelove, parlament izabrati za kancelara u nedjelji koja počinje 6. decembra.

To je prvi put u njemačkoj istoriji da koalicionu Vladu čine socijaldemokrate, liberali i zeleni.

Nova Vlada Njemačke legalizovaće kanabis

Nova njemačka Vlada uspostaviće sistem kontrolisane distribucije kanabisa odraslima za rekreativnu potrošnju preko licenciranih prodavnica, što je predviđeno sporazumom koji su danas postigli njemačke socijaldemokrate, slobodne demokrate i Zeleni.

"Koalicija želi da nametne strogu kontrolu proizvoda kako bi osigurala njegov kvalitet i zaštitu maloljetnika", navodi se u koalicionom sporazumu, javljaju njemački mediji.

U Berlinu je održana završna runda pregovora o trojnoj koaliciji. Mjesto kancelara preuzeće socijaldemokrata Olaf Šolc, zamijenivši Angelu Merkel, koja nije tražila reizbor.

Konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njeni saveznici iz Hrišćansko-socijalne unije u Bavarskoj (CSU) pokazali su loš učinak na opštim izborima u septembru, dok je Šolcova partija ostvarila veliki uspjeh.

Socijaldemokratska partija lijevog centra (SPD) radije se udružila sa ljevičarskim Zelenima i Slobodnim demokratima (FDP) umjesto da traži novu, takozvanu "Veliku koaliciju" sa demohrišćanima.

Plan za legalizaciju rekreativnog kanabisa procurio je prošle nedjelje u njemačke medije od izvora iz sve tri stranke. Medicinska marihuana je legalna u EU od 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije