Svijet

Špan poziva na dodatne restrikcije

Špan poziva na dodatne restrikcije
Foto: Tanjug/Mićael Kappeler/dpa via AP | Špan poziva na dodatne restrikcije

BERLIN - Njemački ministar zdravlja Jens Špan pozvao je danas na dalja ograničenja kako bi se obuzdao "dramatičan" porast broja slučajeva infekcije virusom korona, pošto je stopa zaraze u zemlji dostigla rekordno visok nivo, dok SAD savjetuju da se ne putuje u tu zemlju.

Sedmodnevna stopa incidencije, odnosno broj zaraženih na 100.000 ljudi, dostigla je danas 399,8 u odnosu na 386,5 od dana ranije, pokazuju podaci Instituta "Robert Koh".

Špan je pozvao da se više javnih prostora ograniči za one koji su vakcinisani ili su se nedavno oporavili od kovida 19 i koji su, takođe, imali negativan test, u pokušaju da se obuzda četvrti talas epidemije u Njemačkoj.

On nije isključio mogućnost uvođenja blokada iako je rekao da će se o tome odlučivati po regijama. Neke regije poput Saksonije i Bavarske već preduzimaju mjere poput otkazivanja božićnih pijaca ili sajmova.

"Situacija nije samo ozbiljna, u nekim regijama u Njemačkoj sada je već dramatična. Moramo da premještamo pacijente jer su jedinice intenzivne njege pune i to ne utiče samo na pacijente sa kovidom", rekao je Špan za njemački radio.

Porast broja slučajeva u Njemačkoj i u Danskoj podstakao je juče američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da upute apel protiv putovanja u te dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije