Svijet

Španija: Počinje "suđenje vijeka"

Španija: Počinje "suđenje vijeka"
Foto: N.N. | Španija: Počinje "suđenje vijeka"

MADRID - Katalonski separatisti koji su se nalazili u pritvoru u Kataloniji prebačeni su u Madrid zbog suđenje za pokušaj otcepljenja od Španije.

Suđenje čeka 12 političara i aktivista - devet je u pritvoru, a troje je pušteno na slobodu uz kauciju, prenijela je agencija AP.

Iako još uvijek nije određen datum njihovog prvog saslušanja, sudija Manuel Marčena je naredio da oni budu prebačeni do subote u Madrid, kako bi bili bliže Vrhovnom sudu.

Ukoliko budu proglašeni krivim za pobunu, optuženima preti višedecenijska zatvorska kazna.

Domaći mediji proces, koji će biti otvoren za javnost, nazivaju "suđenjem vijeka". U Kataloniji je 1. oktobra 2017. godine održan referendum o nezavisnosti, koji je Madrid zabranio.

Katalonski zakonodavci su 26 dana kasnije proglasili jednostranu deklaraciju o nezavisnosti. Katalonski lider u to vrijeme, Karles Pudždemon nalazi se u Belgiji, kako bi izbjegao izručenje Španiji.

Među onima koji su "iza rešetaka" su bivši katalonski potpredsjednik vlade Oriol Žunkeras, aktivista koji je postao političar Žordi Sančes i bivša predsjednica regionalnog parlamenta Karme Forkadel.

Pristalice optuženih bile su okupljene rano jutros na izlazima tri različita zatvora, odakle su separatisti sprovedeni u Madrid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije