Svijet

Španija protjerala dva radnika američke ambasade

Španija protjerala dva radnika američke ambasade
Foto: Pixnio | Španija protjerala dva radnika američke ambasade

MADRID - ​Španija je diskretno protjerala najmanje dvoje radnika američke ambasade, optuženih za podmićivanje španskih obavještajaca u zamjenu za državne tajne, objavio je list "El Pais" u četvrtak, navodeći izvore iz vlade.

Nijedna zemlja nije odmah potvrdila protjerivanje, ali španska ministarka odbrane Margarita Robles, kada je upitana o slučaju, umanjila je njegov značaj za odnose dviju država. Potvrdila je da je u toku pravosudna istraga "neregularnog ponašanja" u španskoj obavještajnoj službi CNI.

"Španija i Sjedinjenje Američke Države su prijatelji, saveznici i partneri. Kada postoje poteškoće koje bi mogle uticati na nas, o njima se raspravlja i na njima se radi, ali to ni na koji način ne utiče na odnose koje imamo", rekla je novinarima Roblesova.

Američki zvaničnik u Španiji je rekao da američka ambasadorka Julisa Rejnoso neće komentarisati incident.

"El Pais" piše, ne navodeći imena ni funkcije, da su rezultati istrage pokazali da je dvoje španskih obavještajaca odalo informacije za "veliku svotu".

List je dodao da su možda upletena i više od dva američka "špijuna".

Zvaničnik CNI-ja i njegov asistent uhapšeni su prije dva mjeseca, a sud je naredio da njihov slučaj ostane tajna, napisao je "El Pais".

Španska vlada je rekla da je započeta istraga na zahtjev CNI-ja, ali da neće pružiti dalje pojedinosti jer je istraga tajna.

Španske vlasti su ambasadorku Rejnoso pozvale na razgovor i rekle da ona ništa nije znala o slučaju te da se izvinila, dodao je list.

Vašington je potom pristao na zahtjev španskih ministarstava odbrane i vanjskih poslova da dva radnika američke ambasade napuste zemlju.

Potparoli španskog ministarstva vanjskih poslova i najvišeg suda su odbili komentarisati događaj, a CNI nije odgovorio na zahtjev za komentarom, prenose "24Sata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije