Svijet

Spasavanje dječaka na Tajlandu moglo bi trajati i do četiri dana

Spasavanje dječaka na Tajlandu moglo bi trajati i do četiri dana
Foto: Tanjug/AP | Spasavanje dječaka na Tajlandu moglo bi trajati i do četiri dana

BANGKOK - Spasavanje 12 dječaka i njihovog trenera iz pećine na sjeveru Tajlanda, koje je danas počelo, moglo bi da traje dva do četiri dana, javljaju agencije.

General major tajlandske vojske Čalongčaj Čajakam izjavio je da bi za izvlačenje sve trinaestorice, u zavisnosti od uslova u djelimično poplavljenoj pećini, bila potrebno dva do četiri dana.  

Guverner provincije Čijang Raj, Narongsak Osatanakorn, koji je nadležan za akciju spasavanja, kaže da su dječaci i trener fizički spremi i mentalno riješeni za akciju izvlačenja iz pećine, u kojoj se nalaze već dvije nedjelje.

Narongsak kaže za AP da je spremno 13 ambulantnih kola i dva helikoptera. On je objasnio da je akcija spasavanja započeta jer je nivo vode u pećini optimalan.

Iako bi akcija spasavanja mogla da potraje, prvi dječak bi mogao da izađe na površinu već danas, oko 21:00 časova po lokalnom vremenu.

Akciju sprovodi 13 ronilaca, osam stranaca i pet pripadnika tajlandskih mornaričkih "foka".

Prilikom izvlačenja iz pećine, svakog od dječaka, koji su svi neplivači, pratiće dva ronioca. Jedini način da ih izvedu iz pećine je da rone mračnim, krividavim i tijesnim prolazima, u mutnoj vodi, kroz snažne struje.

Jedan pripadnik tajlandskih "foka" preminuo je u petak nakon ronjenja tim putem.

Do pećinske prostorije gdje je trinestorka zarobljena, dostavljeni su hrana, voda, lijekovi, kao i kanisteri sa kiseonikom, pošto postoji zabrinutost i da bi nivo kiseonika mogao opasno da se spusti.

U subotu je zvanično počela sezona monsuna u Tajlandu, koja traje do oktobra.

Dječaci se u pećini Tam Luang nalaze od 23. juna i punih devet dana nije se znalo da li su živi.

Vezana vijest: Počelo spasavanje dječaka iz pećine na Tajlandu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije