Svijet

Srušena "Aja Sofija" u Bursi

Srušena "Aja Sofija" u Bursi
Foto: Screenshot Twitter/gazeteduvar | Srušena "Aja Sofija" u Bursi

Turske vlasti srušile su u srijedu istorijsku grčku pravoslavnu crkvu u regiji Bursa, na sjeverozapadu Turske, koja je bila napuštena, piše greekreporter.

Grčka pravoslavna crkva Georgios, poznata kao "Aja Sofija" u Bursi, uništena je usred upozorenja zbog opasnosti po sigurnost koju predstavlja sedam godina nakon što je regionalni Generalni direktorat za verske fondacije preuzeo zgradu od opštine Nilufer u Bursi, prema izvještajima sa veb stranice vijesti Duvar.

Opština je preuzela istorijsku strukturu 2006. godine, obnovivši lokaciju i ponovo otvorivši je kao Kulturnu kuću Ozluce.

Ali direkcija je pokrenula tužbu radi sticanja prava vlasništva nad crkvom 2013. Zgrada je od tada napuštena.

Zgrada se nazivala Aja Sofija iz Burse zbog njene upotrebe kao crkve i džamije u prošlosti, rekao je Duvar.

Gradonačelnik Nilufer Turgai Erdem rekao je da je opština potrošila oko dva miliona turskih lira za obnovu zgrade.

"Učinili smo svoj dio da kulturno nasljeđe prenesemo budućim generacijama. Međutim, Fondacije su ostavile zgradu da istruli. Sedam godina niko nije polagao pravo na ovu strukturu", rekao je, dodajući da je struktura postala opasna zbog nastalih pukotina i rekavši "Postoji opasnost od urušavanja".

Ikona istanbulske Aja Sofije iz 6. veka pretvorena je u julu u džamiju, nakon nekadašnjeg sjedišta grčke crkve Orthdodok koja je 86 godina radila kao muzej, u potezu koji je naišao na sve veću međunarodnu osudu.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije