Svijet

Šta će Bajden saopštiti Putinu na sastanku

Šta će Bajden saopštiti Putinu na sastanku
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šta će Bajden saopštiti Putinu na sastanku

VAŠINGTON - Predsjednik Džozef Bajden će na sastanku saopštiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da su SAD riješene da se odlučno suprotstave svim nepromišljenim ili agresivnim akcijama koje Rusija može da preduzme i da odbrane teritorijalni integritet Ukrajine, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je za Rojters rekao da će kada dvojica predsjednika budu razgovarala Bajden takođe Putinu iznijeti želju SAD za većom predvidljivošću i stabilnošću u odnosima s Rusijom.

I Bijela kuća je danas potvrdila da je administracija američkog predsjednika Bajdena spremna da uvede sankcije ili druge mjere protiv Rusije ako odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki izjavila je danas da ruski predsjednik Vladimir Putin preduzima pripremne korake, koji bi omogućili da izvrši invaziju na susjednu zemlju, i da SAD žele da budu spremne i za takvu mogućnost zbog koje su izrazile ozbiljnu zabrinutost, prenio je Rojters.

Zvaničnica Bijele kuće je rekla da se SAD spremaju za mogući razgovor s Putinom kako bi se razmotrilo to pitanje.

Kremlj je danas saopštio da su okvirno dogovoreni vrijeme i datum sastanka odnosno video-konferencije između predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, ali da Moskva čeka da dobije i konačnu potvrdu Vašingtona.

Savjetnik ruskog predsjednika Juri Ušakov rekao je da će do razgovora dvojice lidera doći u narednih nekoliko dana, prenio je TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije