Svijet

Šta presuda Hanteru Bajdenu znači za predsjednika SAD

Šta presuda Hanteru Bajdenu znači za predsjednika SAD
Foto: Tanjug | Šta presuda Hanteru Bajdenu znači za predsjednika SAD

​DELAVER - Presuda Hanteru Bajdenu za nelegalnu kupovinu i posjedovanje oružja u periodu dok je bio zavisan od kokaina, biće razoran lični udarac za njegovog oca Džozefa Bajdena.

Američki predsjednik izdvaja se kao glava porodice koja je doživjela tragediju i traumu, piše BBC.

Sada je njegov preživjeli sin proglašen krivim po sve tri tačke i prijeti mu potencijalna zatvorska kazna.

Malo je vjerovatno da će presuda promijeniti način na koji Amerikanci glasaju na izborima u novembru. Ime njegovog oca biće na glasačkom listiću, a ne njegovo. 

Nema dokaza koji povezuju predsjednika sa prestupima njegovog sina i postoje anketni dokazi da javnost pomno prati ovo suđenje, navodi britanski javni servis.

"Ja sam predsjednik, ali sam i tata", rekao je Džozef Bajden na početku suđenja.

Dodao je da podržava sina i da je ponosan na čovjeka kakav je danas, ali da ne želi da komentariše postupak.

Džozef Bajden nije želio da priča o suđenju, ali drama u sudnici njegovog sina prati ga nedjeljama, dok obavlja svoje službene dužnosti i vodi kampanju za reizbor.

Hanterova kazna, koja tek treba da bude određena, mogla bi da odvuče pažnju na sličan način dok se predsjednik priprema kasnije ovog mjeseca za ključnu predsjedničku debatu.

Dok je prošle nedjelje bio u Francuskoj na komemoraciji u vezi sa danom D, Džozef Bajden rekao je da neće razmišljati o korištenju svog autoriteta za pomilovanje sina. I dodao je da će prihvatiti presudu porote.

Hanter Bajden počeo je da koristi drogu otprilike u vrijeme kada je njegov brat Bo umro od raka mozga. Njegove bitke sa zavisnošću i posljedice koje je to nanijelo na njegove porodične odnose predstavljeni su do detalja tokom suđenja kroz odlomke iz Hanterovih memoara, njegovih tekstualnih poruka i mejlova, fotografija i svjedočenja onih koji su mu bliski.

Sve vrijeme, prijatelji i članovi porodice Hantera Bajdena, uključujući prvu damu Džil Bajden i njegovu suprugu Melisu Koen Bajden, sjedili su iza njega, gledali i ponekad ga grlili ili držali za ruku tokom pauza u suđenju. Njegova polusestra Ešli je plakala tokom završnih riječi branioca.

"Naša porodica je prošla kroz mnogo toga zajedno, a Džil i ja ćemo nastaviti da budemo tu za Hantera i našu porodicu", rekao je Džozef Bajden.

Osuđujuća presuda znači da se predsjednikov sin, jedino preživjelo dijete njegove prve žene, koja je zajedno sa malom kćerkom poginula u saobraćajnoj nesreći prije pola vijeka, može suočiti sa zatvorskom kaznom. 

Hanter Bajden sada čeka na izricanje kazne, ali čak i nakon što sudija donese odluku o njegovoj kazni, njegove pravne muke neće biti gotove.

On se takođe suočava sa septembarskim suđenjem zbog optužbi da nije platio 1,4 miliona dolara federalnog poreza na dohodak.

To suđenje, koje se održava manje od dva mjeseca prije izbora, možda neće sadržati sirove emocije izložene u sudnici u Delaveru, ali bi se moglo pokazati politički štetnijim za predsjednika. 

Hanterovi poslovi u inostranstvu i njegove finansijske veze sa predsjednikom bili su izvor stalnog ispitivanja Bajdenovih republikanskih kritičara.

Zavisnost od droge i njene posljedice dirnule su mnoge američke živote. Optužbe o finansijskoj neprikladnosti i poreskim prevarama, međutim, mogu izazvati manje simpatija kod glasačke javnosti, navodi britanski servis. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije