Svijet

Šta su demokrate prebacivale Trampu u rezoluciji

Šta su demokrate prebacivale Trampu u rezoluciji
Foto: Tanjug/AP | Šta su demokrate prebacivale Trampu u rezoluciji

VAŠINGTON - Članovi donjeg doma Kongresa iz Demokratske stranke predstavili su rezoluciju o opozivu odlazećeg predsjednika.

Prijedlog, između ostalog, sadrži i član kojim se Tramp optužuje za podsticanje pobune i govori o njegovoj potencijalnoj odgovornosti za upad dijela pristalica u kompleks Kapitol hila tokom kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Džozef Bajden.

U rezoluciji se ističe da se Tramp obratio protestnom skupu svojih pristalica neposredno prije nego što se jedan dio njih uputio prema Kapitol hilu. Ukazano je da je način na koji im se obratio ohrabrio i očekivano doveo do nezakonitih postupaka koji su se dogodili, prenosi Glas Amerike.

Oni su zatražili saglasnost za usvajanje rezolucije kojom bi se od američkog potpredsjednika Majka Pensa zatražilo da pokrene 25. amandman na osnovu koga bi odlazeći predsjednik Tramp bio razriješen dužnosti.

Republikanski članovi Predstavničkog doma odbacili su zahtjev demokrata za pokretanje 25. amandmana protiv Trampa, čime su blokirali hitno razmatranje tog pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije