Svijet

Pratite nas na Google news

Šta znači Trampovo proglašenje vanrednog stanja?

Šta znači Trampovo proglašenje vanrednog stanja?
Foto: Tanjug/AP | Šta znači Trampovo proglašenje vanrednog stanja?
N.N.

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je mjere kojima će izbjeći novu djelimičnu blokadu savezne vlade, ali je, uz to, proglasio vanredno stanje kako bi zaobišao Kongres SAD-a i pronašao sredstva za izgradnju zida na južnoj američkoj granici.

Komentarišući tu vijest, koju je objavila Bijela kuća, demokrate su navele da će odmah odgovoriti na svaku deklaraciju te vrste, govoreći da bi to bio "nezakonit čin".

Tramp je mogućnost uvođenja vanrednog stanja počeo razmatrati nakon što su se demokrate oglušile o njegov zahtjev da mu se omogući 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, što je izazvalo najdužu djelimičnu blokadu američke vlade u istoriji na 35 dana.


Povezana vijest:

Tramp proglasio vanredno stanje u Americi 


Blokada je okončana prošlog mjeseca nakon što su Tramp, njegove kolege republikanci i demokrate postigli sporazum da deblokiraju vladu dok se nastavljaju razgovori o bezbjednosti na američkoj granici.

Prošle sedmice lideri Kongresa SAD-a postigli su dogovor da zadrže vladu otvorenom. Mada on sadrži 1,37 milijardi dolara za finansiranje izgradnje fizičkih barijera na granici, ne uključuje novac za betonski zid koji želi Tramp, pa ga američki predsjednik pokušava pronaći na drugi način.

Gdje je ovdje hitnost?

Portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders objavila je na Twitteru fotografiju Trampa kako potpisuje deklaraciju u trenucima neposredno prije njegove konferencije za novinare, prenio je AP.

Ali, takva deklaracija gotovo će sigurno izazvati reakcije.

Savezni zakon daje američkom predsjedniku moć da reaguje u odgovoru na "krizu, hitnost ili hitne situacije koje prijete naciji", kaže se u dokumentu koji će biti predstavljen Kongresu. Predsjednik, praktično, može odlučivati po svojoj volji.

Proglašenje vanrednog stanja predsjedniku daje ovlaštenja da se s problemima suoči efektno, te mu omogućava da "zaplijeni imovinu, organizuje i kontroliše proizvodna sredstva, zaplijeni robu, pošalje vojne snage u inostranstvo, uspostavi vojno stanje, zaplijeni i kontroliše sav prevoz i komunikaciju, reguliše rad privatnih preduzeća, ograniči putovanja i na razne načine kontroliše živote građana Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u dokumentu.

Proglašenje vanrednog stanja potez je koji se ne preduzima često, a u ovom slučaju Trampu će omogućiti da preusmjeri savezna sredstva s nekog drugog mjesta na finansiranje izgradnje zida.

Džesika Levinson, profesor političkog prava na Školi prava Lojola, kaže da, iako Tramp ima moć da proglasi vanredno stanje, to može da bude komplikovan proces.

"On može reći da je stanje vanredno, navesti šta mu treba, reći da želi više novca ili ljudi... Ali, pitanje je, ako je već čekao ovako dugo, a zemlja je zbog toga prošla kroz djelimičnu blokadu vlade, kako onda može da bude riječ o hitnosti? Gdje je ovdje hitnost?", upitala je Levinson.

Takođe je nejasno gdje će Tramp pronaći novac za zid jer je Kongres SAD-a i dalje taj koji treba da ga odredi. Neki eksperti rekli su lokalnim medijima da će američki predsjednik možda posegnuti za neraspoređenim sredstvima iz budžeta Ministarstva odbrane.

Levinson navodi da očekuje bitku sada kada je Tramp proglasio vanredno stanje.

"U tom trenutku ljudi će podnositi tužbe i govoriti da nije riječ o hitnoj situaciji", rekla je ona.

Prema Ustavu SAD-a, Kongres donosi glavne odluke kad je u pitanju potrošnja novca poreskih obveznika.

Demokrate se dugo protive Trampovom zahtjevu. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi u četvrtak je izjavila da krize na granici s Meksikom nema u toj mjeri da bi zahtijevala proglašenje vanrednog stanja.

"Ako predsjednik može proglasiti vanredno stanje zbog nečega što on tumači kao hitno, što je iluzija koju želi stvoriti, samo zamislite šta bi onda predsjednik s drugačijim mišljenjem mogao govoriti američkom narodu", dodala je Pelosi.

Takođe je rekla da su demokrate spremne da odgovore na Trampovo proglašenje vanrednog stanja, ali nije precizirala da li će pokušati da ga ospore pravnim putem. No, smatra da bi se Trampova objava trebala dočekati s "velikom nelagodom i uznemirenjem", te osjećajem pretjerivanja od izvršne vlasti.

Vodeći demokrata u Senatu SAD-a Čak Šumer rekao je da je Trampovo proglašenje vanrednog stanja "nezakonit čin", te upozorio na to da će Kongres SAD-a preduzeti korake da ga spriječi.

(Al Jazeera Balkans)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije