Svijet

Štajnmajer: Usvojiti novu, realnu spoljnu politiku

Štajnmajer: Usvojiti novu, realnu spoljnu politiku
Foto: Tanjug/AP | Štajnmajer: Usvojiti novu, realnu spoljnu politiku

MINHEN - Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je zapadne sile da odustanu od ideje da se "pozapadnjači" svijet i zatražio da se usvoji nova, realna spoljna politika u vezi sa Kinom, Rusijom i regionalnim silama.

On je u obraćanju na Konferenciji o bezbjednosti, koja je danas počela u Minhenu, rekao da su nerealna očekivanja zapadnih zemlja da demokratski ideali cvjetaju širom svijeta u periodu nakon Hladnog rata.

"Mi Njemačka i mi Zapad ne možemo oblikovati svijet po svom liku i ne smijemo preopteretiti našu spoljnu politiku očekivanjem da će ona donijeti spasenje", naglasio je Štajnmajer.

Štajnmajer je istakao da "stavovi vođeni moralom" ne pomažu uvijek u postizanju ciljeva u spoljnoj politici kao što su sprečavanje ratova i izgradnja mirnijeg svijeta.

Prema riječima njemačkog predsjednika, za Evropu i Njemačku bi bilo dobro da usvoje manje misionarski pristup svijetu, jer njihov politički plan ne uključuje pozapadnjavanje svijeta, javila je Anadolija.

Njemački predsjednik je napomenuo da su zapadnim zemljama potrebni drugačiji i bolji odnosi sa rivalima kao što je Rusija, te da ti odnosi ne bi trebalo da budu ograničeni na osuđujuće izjave i sankcije.

Štajnmajer je naglasio i to da "realna spoljna politika ne znači odstupanje od demokratskih ideala".

Konferencija o bezbjednosti u Minhenu počela je danas i trajaće do nedjelje, 16. februara.

Na Konferenciji učestvuje više od 35 predsjednika i premijera, kao i oko stotinu ministara odbrane i spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije