Svijet

Stardžen: Britanska vlada neće moći spriječiti drugi referendum

Stardžen: Britanska vlada neće moći spriječiti drugi referendum
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | "Britanska vlada neće moći spriječiti drugi referendum o izlasku Škotske"

LONDON - Lider Škotske Nikola Stardžen rekla je da britanska vlada možda neće moći da spriječi referendum o izlasku Škotske iz zajednice sa Britanijom ako ona bude ponovo izabrana.

Stardženova, lider Škotske nacionalne partije (SNP) i prvi ministar Škotske, želi da održi drugi referendum o nezavisnosti Škotske od Britanije nakon Brgezita.

"Ako ljudi u Škotskoj glasaju za stranku koja kaže da kada dođe vrijeme biće i referenduma o nezavisnosti, onda vi ne možete da to spriječite", rekla je ona danas za list "Gardijan".

Škotska i Sjeverna Irska glasale su za ostanak u EU, međutim Engleska i Vels glasale su da izađu. Britanija je prošle godine u januaru napustila EU, a jedinstveno tržište u januaru ove godine.

Na prethodnom referendumu u septembru Škoti su sa 55 odsto glasova glasali da ostanu u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski premijer Boris Džonson, koji smatra da Škotska treba da ostane dio Britanije, kritikovao je kampanju SNP-a za referendum, podsjeća DPA.

"Jedina stvar koja ugrožava investicije i naš zajednički rad kao Ujedinjenog Kraljevstva je bezobzirni referendum na kome SNP insistira u najnezgodnije vrijeme za ovu zemlju", rekao je DŽonson prošlog mjeseca poslanicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije