Svijet

Štardžen obećala novi referendum o nezavisnosti Škotske

Štardžen obećala novi referendum o nezavisnosti Škotske
Foto: N.N. | Štardžen obećala novi referendum o nezavisnosti Škotske

EDINBURG - Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne stranke Nikola Štardžen izjavila je danas da će istrajati u planovima da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, nakon što su rezultati pokazali da će njena partija pobijediti na izborima za parlament Škotske, mada neće imati većinu.

"U normalnoj demokratskoj debati, stranke koje na izborima nešto obećaju i budu izabrane moraju da ispune te obaveze. Apsurdno je da u Škoteskoj izgleda imamo druge partije koje su odlučne da blokiraju stranku ili stranke, koje su dobile mandat", rekla je Stardžen za BBC.

Rezultati izbora pokazuju da će Škotska nacionalna stranka, zajedno sa Škotskom Zelenom partijom, imati značajnu većinu poslanika koji se zalažu za nezavisnost, prenosi Rojters.

SNP, kojoj bi ovo bio četvrti mandat na vlasti, najavila je da će tražiti da se održi novo izjašnjavanje o odvajanju od Velike Britanije ukoliko osvoji većinu u parlamentu koji ima 129 poslanika.

Ovo bi moglo da izazove sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji odbija mogućnost takvog izjašnjavanja jer kaže da su se Škoti već opredijelili 2014. godine da ostanu u Velikoj Britaniji, dodaje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije