Svijet

Status-6: 'Putinova mašina za smak svijeta'

Status-6: 'Putinova mašina za smak svijeta'
Foto: N.N. | Status-6: 'Putinova mašina za smak svijeta'

MOSKVA - Tajni dokumenti o nuklearnoj pripremljenosti američke vojske nedavno su iscurili u javnost i prema svemu sudeći, pokazuju da je administracija Donalda Traumpa potpuno uvjerena da Rusi grade opasno novo oružje koje bi moglo izazvati ogromnu štetu, ako ikad bude upotrijebljeno.

 "Rusi razvijaju i grade nove nuklearne bojeve glave i lansere", piše u tajnim dokumentima gdje dodaju da ti suistemi uključuju "novi interkontinentalni autonomni torpedo naoružan nuklearnom bojevom glavom".

Detalji tog plana primijećeni su u emisiji ruske državne televizije tokom prijenosa sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i šefova vojnih rodova tokom novembra 2015. godine.  Snimke su još tada pokazale planove za podmornicu koja bi mogla putovati gotovo 1.000 kilometara brzinom od 100 čvorova pod vodom i detonirati termonuklearno oružje megatonske klase kako bi se stvorilo "široko područje radioaktivnog onečišćenja", prema BBC-jevu prevodu fotografisanog dokumenta.

Podmornica je dizajnirana da "uništi važna ekonomska postrojenja neprijatelja u obalnim područjima i uzrokuje zajamčenu štetu na kopnu stvaranjem širokog područja radioaktivne kontaminacije, čime ih dugoročno čini neupotrebljivim za vojnu, gospodarsku ili drugu aktivnost" BBC je izvijestio. Od tada, mnogi su osporili ideju da će Rusija graditi takav sistem. No, procureni nacrt Trumpovih nuklearnih aktivnosti ukazuje da američka vlada na svojim najvišim nivoima vjeruje da je torpedo, poznat kao "okeanski  višenamjenski Status-6 sistem", stvaran.

Džefri Levis, vodeći akademik za nuklearna pitanja, brzo je dao Status-6 gotovo romaneskni naziv: "Putinova mašina za smak svijeta".

Ne samo da bi oružje moglo uništiti ogromno područje snagom potencijalno 100 puta većom od bombe koja je pala na Hirošimu 1945. godine, već može ostaviti i dugoročni radioaktivni otpad.

 Levis je opisao oružje kao totalnu i apsurdnu ludost. Prije je rekao Business Insideru da je ideja "duboko, duboko, duboko nemoralna" i da SAD nikada ni ne razmatra gradnju takvog oružja za nuklearni arsenal.

Kada su planovi za Status-6 izbili u javnost 2015. godine, Institut Brookings okarakterizovao je njihovu pojavu na TV-u namjernim pokazivanjem vojnih mogućnosti, a ne traljavim radom visokih ruskih vojnih zvaničnika.

 Nuklearno oružje upotrijebljeno je tačno dvaput u borbi - oba puta od strane SAD-a, a oba su puta letjeli vazduhoplovom preko uglavnom nezaštićenog japanskog zračnog prostora na kraju Drugog svjetskog rata.

Nikakva interkontinentalna balistička raketa, podmornica, ili bombarderi dugog dometa ili krstareće rakete nikada nisu isporučili nuklearno oružje ispaljeno u ratu.

Prava funkcija nuklearnog oružja danas je politička. Zemlje ih grade i računaju na njihov učinak zastrašivanja, misle da niko neće napasti državu naoružanu nuklearnim bombama.

Za Rusiju, Status-6 ne bi imao puno smisla osim ako šira javnost ne zna za njega. Budući da je Rusija postala sve agresivnija u svojoj vanjskoj politici, uz održavanje manje vojske od SAD-a i NATO-a, mogli su se uvjeriti da je vrijeme za pokazivanje svog oružja za smak svijeta.

(NN/express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije