Svijet

Pratite nas na Google news

Stejt Department: Asad koristio hemijsko oružje u Siriji

Stejt Department: Asad koristio hemijsko oružje u Siriji
Foto: Tanjug/AP | Stejt Department: Asad koristio hemijsko oružje u Siriji
Tanjug

VAŠINGTON - Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) objavila je izvještaj kojim je režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada pripisala tri slučaja upotrebe hemijskog oružja, saopštio je Stejt Department.

Istražni i identifikacioni tim OPCV (IIT) zaključio je da postoje opravdani razlozi za vjerovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Ltamenah i bacile cilindar koji sadrži hlor u bolnicu u istom mjestu 25. marta 2017. potvrđujući da režim koristi hemijsko oružje i ne poštuje ljudski života, navodi se u izvještaju.

Prema Stejt Departmentu, "uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć".

Zajednički istražni mehanizam OPCV-UN prethodno je potvrdio da je Asadov režim koristio hemijsko oružje u više navrata, a sada je IIT izvještaj poslednji u sve većem broju dokaza da Asadov režim koristi hemijsko oružje u Siriji kao dio namjerne kampanja nasilja nad sirijskim narodom, navodi se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije