Svijet

Stejt department: SAD nemaju veze s zavjerom protiv Lukašenka

Stejt department: SAD nemaju veze s zavjerom protiv Lukašenka
Foto: NN Arhiva | Stejt department: SAD nemaju veze s zavjerom protiv Lukašenka

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države nemaju nikakve veze sa bilo kakvim zavjerama protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i bilo kakve suprotne sugestije su "apsolutno netačne", izjavio je danas zvaničnik Stejt departmenta.

"Vidjeli smo izvještaje u ruskim državnim medijima o navodnoj zavjeri protiv Aleksandra Lukašenka, kao i njegove direktne tvrdnje u medijima. Bilo kakve sugestije da američka vlada stoji iza pokušaja atentata na Lukašenka ili da je umješana u njega apsolutno nisu istinite", rekao je neimenovani zvaničnik za TAS S.

On je, komentarišući navode o privođenju advokata Jurija Zenkoviča, koji ima i bjeloruski i američki pasoš, zbog sumnje da je umješan u zavjeru za pokušaj ubistva, rekao da će Vašington ponuditi svu neophodnu konzularnu pomoć svom državljaninu.

"Vidjeli smo izvještaje o privođenju američkog državljaina u Minsku. Kad god je neki americki državljanin priveden u inostranstvu, spremni smo da pružimo sve odgovarajuće konzularne usluge", poručio je on.

Lukašenko je u subotu objavio da je privedena grupa ljudi koja je planirala da ubije njega i njegovu djecu i navodno imala veze sa američkim obavještajnim agencijama, objavila je agencija Belta na svom Telegram kanalu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila je dvije osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i izvrše atentat na Lukašenka.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo - bjelorusko i američko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije