Svijet

Šteta od zemljotresa u Albaniji procijenjena na 1,1 milijardu dolara

Šteta od zemljotresa u Albaniji procijenjena na 1,1 milijardu dolara
Foto: Agencije | Šteta od zemljotresa u Albaniji procijenjena na 1,1 milijardu dolara

​TIRANA - Zemljotres jačine 6,3 stepena koji je pogodio Albaniju u novembru napravio je štetu procijenjenu na 1,1 milijardi dolara, usmrtio 51 osobu i ostavio 17.000 ljudi bez krova nad glavom.

Izvještaj o procjeni koji je danas predstavljen, a koji su uradili međunarodni eksperti iz EU, Svjetske banke i Ujedinjenih nacija, biće ključan za međunarodnu donorsku konferenciju koja će se održati 17. februara u Briselu, prenosi AP.

Albanski ministar zadužen za napore nakon potresa Bledi Čuči izjavio je da je šteta od zemljotresa procjenjena na 985 miliona evra, odnosno 1,1 milijardi dolara, a da je za rekonstrukciju potrebno oko 1,1 milijardi evra.

U zemljotresu je oštećeno oko 83.000 zgrada, uništeno više od 11.000, a pogođeno je više od 200.000 osoba u okruzima Drač i Lješ, kao i u Tirani.

Prema Čučijevim riječima, vlada je izdvojila 200 miliona dolara, EU je do sada obezbijedila 13 miliona evra, a svoj doprinos dale su i organizacije civilnog društva.

"Donorska konferencija je jedan od najvažnijih momenata za proces rekonstrukcije", rekao je Čuči.

Vlada Albanije obećala je da će završiti rekonstrukciju svih kuća u ruralnim područjima ove godine, a naredne godine u posebnim gradskim oblastima.

Predviđeno je da će proces rekonstrukcije trajati pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije