Svijet

Sto iz Kremlja o kojem se više priča nego o onima koji su sjedili za njim

Sto iz Kremlja o kojem se više priča nego o onima koji su sjedili za njim
Foto: Tanjug/AP | Sto iz Kremlja o kojem se više priča nego o onima koji su sjedili za njim

Bijeli sto, dugačak šest metara za kojim ruski predsjednik Vladimir Putin ovog mjeseca prima strane lidere, napravljen je u Italiji, od strane male porodične firme. Oni su opremili i desetine drugih prostorija u Kremlju. Kažu da bi izrada takvog stola danas koštala oko 100.000 evra.

Na društvenim mrežama objavljeni su brojni memovi nakon što je Vladimir Putin ugostio francuskog predsjednika Emanuela Makrona za šest metara dugačkim, bijelim stolom.

Ispostavilo se da je Makron tada odbio zahtjev Kremlja da uradi ruski test na kovid 19 pred susret sa Putinom, zbog čega je prilikom sastanka s ruskim kolegom morao da se drži na distanci. U istoj poziciji u utorak se našao i njemački kancelar Olaf Šolc.

Ovaj sto je jedan od mnogih predmeta koji je izrađen u Italiji, od strane porodične firme "Hrast".

Renato Polonja iz te firme je rekao da su ti predmeti izrađeni na osnovu ugovora s Kremljom od 1995. do 1997. godine.

"Taj sto je zaista vrh ledenog brijega. Sveukupno, napravili smo namještaj za oko 70 soba. Ima i većih stolova", rekao je Renato Polonja za Rojters, prenosi RTS.

Korisnici Twittera su se šalili sa temom stola, navodeći da on predstavlja klizališe, teniski teren, klackalicu, pa čak i sto sa Tajne večere.

Polonja je rekao da je ploča napravljena iz jednog komada bukovog drveta, a oslonjena je na tri izdubljena drvena nosača. Lakiran je u bijelo i pozlaćen na ivicama.

"Da danas želite da kupite nešto slično, koštalo bi oko 100.000 evra. Bilo je divno svuda gledati fotografije stola. Nadajmo se da će donijeti sreću i spriječiti rat", navodi Italijan.

Firma "Hrast" je opremila 7.000 kvadratnih metara u Kremlju, na dva sprata, uključujući i predsjednikove privatne prostorije.

Polonja je rekao da je prostor uništio Josif Staljin, pa su ruski dizajneri pretražili arhive kako bi vratili stari izgled, prije revolucije iz 1917. godine.

Ugovor je bio vrijedan između 40 i 50 miliona evra, a sav namještaj je izrađen u Italiji i zatim prevezen u Rusiju. Kroz džinovske skenere je provjeravano da li ima grešaka, prije nego što su uneseni u Kremlj.

To je najveća pojedinačna narudžbina koju je "Hrast" ikada imao, ali Polonja je rekao da je njegova kompanija radila širom svijeta, uključujući i kraljevske palate u Bruneju i na Tajlandu.

"Hrast" je osnovao djeda Renata Polonje, a danas zapošljava oko 50 radnika.

"Ovo je najbolje od Italije - porodične firme u kojima se vještine prenose s koljena na koljeno", zaključio je Polonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije