Svijet

Pratite nas na Google news

Stoltenberg: Grčka i Turska započele razgovore o izbjegavanju sukoba

Stoltenberg: Grčka i Turska započele razgovore o izbjegavanju sukoba
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg: Grčka i Turska započele razgovore o izbjegavanju sukoba
Fena

Uprkos demantima iz Grčke, čelnik NATO-a saopštio je danas da su Grčka i Turska započele tehničke razgovore koji imaju za cilj umanjiti rizik oružanog sukoba ili incidenata, u jeku vojnih napetosti oko eksploatacije morskih resursa na istočnom Mediteranu.

Nikakav sporazum nije postignut u razgovorima na vojnom nivou, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Grčki ministar vanjskih poslova u međuvremenu je otputovao u Njujork kako bi raspravljao o regionalnom sporu oko morskih granica i prava na eksploataciju energetskih resursa.

Susjedi i saveznici u NATO-u, Grčka i Turska, sedmicama su uvučeni u napete odnose na istočnom Mediteranu, gdje Turska istražuje morsko dno radi eksploatacije energenata u regiji za koju Grčka tvrdi da je dio njene kopnene mase.

Ankara tvrdi da ima svako pravo na takva istraživanja i optužuje Grčku da pokušava preoteti nepošteno veliki dio morskih resursa.

Stoltenberg je objavio u četvrtak da su dvije strane pristale da započnu "tehničke razgovore" na smanjenju rizika vojnih "incidenata i nesretnih slučajeva".

Atina je, međutim, brzo negirala postizanje bilo kakvog sporazuma te vrste, tvrdeći da Turska mora prvo da povuče svoje brodove iz regije u kojoj vrši ispitivanja moguće eksploatacije prirodnog gasa i nafte. Ankara tvrdi da je podržala Stoltenbergovu inicijativu za vojnim i tehničkim razgovorima i pozvala je Grčku da isto postupi.

U petak je čelnik NATO-a izjavio da su grčki, turski i saveznički vojni oficiri započeli razgovore u cilju osiguravanja da neka od suočavanja između oružanih snaga dvije zemlje ne prerastu u otvoreni sukob na Mediteranu. Zvaničnici NATO-a saopštili su da su prvi razgovori održani u četvrtak.

"Sve dok imamo toliko brodova u istočnom Mediteranu, vjerujemo da postoji potreba za održavanjem tehničkih razgovora o tome kako da razvijemo ojačane mehanizme za izbjegavanje sukoba. Nikakav sporazum još nije postignut, ali su razgovori počeli", izjavio je Stoltenberg novinarima, prenosi Associated Press.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije