Svijet

Stoltenberg: NATO je naučio lekciju iz Ukrajine, uradićemo više za BiH

Stoltenberg: NATO je naučio lekciju iz Ukrajine, uradićemo više za BiH
Foto: Tanjug/AP | Stoltenberg: NATO je naučio lekciju iz Ukrajine, uradićemo više za BiH

BRISEL - Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza, rekao je danas na pres-konferenciji da je NATO odlučan u namjeri da uputi više oružja u Ukrajini i uradi više za Bosnu i Hercegovinu i Gruziju.

Stoltenberg je poručio da je NATO naučio lekciju iz Ukrajine o tome da je potrebno pomoći državama koje nisu u NATO ili Evropskoj uniji. NATO će razmisliti kako pomoći tim državama i razmotriti šta može uraditi za Bosnu i Hercegovinu i Gruziju.

Naglasio je kako će NATO Ukrajini isporučiti još više oružja te da će učiniti više za partnere kao što su Bosna i Hercegovina i Gruzija, države koje su ranjive na ruske prijetnje i utIcaj, prenose mediji.

"Govorimo o naprednim sistemima naoružanja. Govorimo, na primjer, o protivoklopnom sistemu javelin i drugom protivtenkovskom oružju", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da će se na sastanku razgovarati i o municiji, medicinskim zalihama i "high-end" sistemima naoružanja.

Takođe je rekao da bi saveznici Alijanse poželjeli dobrodošlicu Finskoj i Švedskoj u NATO, ukoliko one odluče da se pridruže.

"Naravno, na njima je da odluče, ali ako se prijave, očekujem da će ih dočekati 30 saveznika", poručio je Stoltenberg.

NATO neće priznati rusku okupaciju u Ukrajini, a posebno okupaciju Krima, naglasio je Stoltenberg jasan stav NATO saveza po ovom pitanju.

Stoltenberg je pres-konferenciju održao pred sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO koji će biti održan 6. i 7. aprila u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije