Svijet

Stoltenberg: Putin nastoji iskoristiti zimu kao oružje rata

Stoltenberg: Putin nastoji iskoristiti zimu kao oružje rata
Foto: Flickr | Stoltenberg: Putin nastoji iskoristiti zimu kao oružje rata

BUKUREŠT - Ruski predsjednik Vladimir Putin želi "iskoristiti zimu kao oružje rata" u svojoj kampanji u Ukrajini, rekao je šef NATO-a, Jens Stoltenberg u Bukureštu uoči sastanka ministara vanjskih poslova Saveza.

"Moramo biti spremni na prelazak većeg broja izbjeglica u ostatak Evrope, kao rezultat ruskog namjernog napada na ključne usluge, grijanje, rasvjetu, vodu, gas u Ukrajini", rekao je Stoltenberg u utorak.

Stoltenbergove primjedbe uslijedile su dok su se američki državni sekretar Entoni Blinken i njegovi kolege iz NATO-a okupili u Rumuniji kako bi dobili hitno potrebnu podršku Ukrajini s ciljem da se osigura da Moskva ne uspije poraziti zemlju dok bombarduje energetsku infrastrukturu.

“Vrata NATO-a su otvorena. Rusija nema pravo veta na pridruživanje zemalja”, rekao je Stoltenberg govoreći o nedavnom ulasku Sjeverne Makedonije i Crne Gore u sigurnosni savez.

Rekao je da će ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro "dobiti Finsku i Švedsku za članice NATO-a". Nordijski susjedi podnijeli su zahtjev za članstvo u aprilu, zabrinuti da bi ih Rusija sljedeći put mogla napasti, prenosi "TRT World".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije