Svijet

Strah se širi Velikom Britanijom: Sedmoro djece umrlo od streptokoka A

Strah se širi Velikom Britanijom: Sedmoro djece umrlo od streptokoka A
Foto: Pixabay/Ilustracija | Strah se širi Velikom Britanijom: Sedmoro djece umrlo od streptokoka A

LONDON - Strah se širi Velikom Britanijom zbog neuobičajeno velikog broja streptokoknih infekcija među djecom, pošto je ta zemlja prijavila sedmu smrt uzrokovanu ovim oboljenjem za manje od dvije nedjelje. Iz ovog razloga mnogi roditelji razmišljaju o povlačenju djece iz škola.

Britanski ljekari izdali su upozorenje roditeljima i ljekarima opšte prakse o potrebi za ubrzanom dijagnozom i na slanje djece na bolničko liječenje prije pojave ozbiljnijih simptoma. Radi se o infekcijama strepove grupe A.

Roditeljima je poručeno da budu posebno oprezni ako im se djeca razbole i da odmah potraže medicinsku pomoć kod prvih simptoma i u slučaju da djeca počnu manje da jedu ili pokazuju znakove dehidracije.

Posljednja žrtva ove bolesti koja se obično uspješno liječi antibioticima je 12godišnji dječak koji je pohađao školu u Londonu. 

Takođe, četvorogodišnja djevojčica u Liverpulu je na respiratoru i bori se za život, a hiljade roditelja razmišljaju o tome da povuku djecu iz škole.

Agencija za zdravstvenu bezbjednost Velike Britanije izdala je upozorenje svim ljekarima, urgentnim centrima, hitnim službama, pedijatrijskim i infektivnim službama.

Džimi Čau, savjetnik za zdravstvenu zaštitu u Agenciji za zdravstvenu bezbjednost, kazao je da infekcije strepove grupe A obično rezultiraju blagim pogoršavanjem zdravstvene slike. 

"To uključuje bol u grlu, groznicu i manje infekcije kože i može se liječiti antibioticima. U rijetkim slučajevima to može biti ozbiljna bolest i svako ko ima visoku temperaturu, tešku bolove u mišićima, bol u jednom dijelu tijela i neobjašnjivo povraćanje ili dijareju treba hitno potražiti medicinsku pomoć", rekao je Čau, prenosi Dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije