Svijet

Štrajk sindikata širom Italije

Štrajk sindikata širom Italije
Štrajk sindikata širom Italije

RIM - Generalni štrajk radnika i studenata i protesti u više od 50 gradova širom Italije zbog politike vlade premijera Matea Rencija prerasli su danas u Milanu i Torinu u nasilne sukobe s policijom.

Štrajk su sazvala dva od tri najveća sindikata, CGIL i UIL, zbog reformi za koje tvrde da ugrožavaju radnička prava, dok Renci tvrdi da su najavljene reforme neophodne za oporavak privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta.

Zbog osmočasovne obustave rada, željeznički i vazdušni saobraćaj bili su prepolovljeni, a otkazano je ili odloženo i 70 odsto autobuskog saobraćaja, prenosi ANSA.

U Torinu, policija se sukobila s grupom demonstranata koja se odvojila od ostatka štrajkača tokom protestne šetnje i pokušala da probije policijski kordon. Privedeno je devet demonstranata.

U Milanu, studenti su podmetnuli požar i gađali raznim predmetima zgradu lokalne vlade. Policija je upotrijebila pendreke, a u okršaju je povređeno šest policajaca i pet karabinjera.

Organizatori su naveli da je održano više od 50 protestnih skupova širom Italije zbog kontroverzne reforme zakona o radu, koji ograničava zaštitu zaposlenih i olakšava otpuštanja.

Zaposleni protestuju i zbog predloga budžeta za 2015. godinu, koji predviđa smanjenje potrošnje za 15 milijardi evra.

Vođa sindikata UIL Karmelo Barbagalo izjavio je da štrajkači zahtjevaju prave promijene, a ne samo prazne reči.

"Mi zaista želimo da promijenimo Italiju", rekao je Barbagalo u Rimu pred oko 40.000 okupljenih.

"Moraju da prestanu da nam pričaju priče, daju prazna obećanja i moraju da vrate radnicima dostojanstvo, mladima nadu, a penzionerima izvijesnost da će preživeti krizu", poručio je on.

Barbagalo je dodao da su sindikati spremni za novi talas otpora.

Italijanski predsjednik Ðorđo Napolitano ocijenio je da je štrajk ukazuje na napetost između Rencijeve vlade i sindikata i napomenuo da to nije dobro za zemlju.

"Generalni štrajk koji je sazvan za danas nesumnjivo pokazuje da postoji napetost između sindikata i vlade", rekao je Napolitano novinarima u Torinu.

"Dobro je kada postoji uzajamno poštovanje, a ne ogorčenje kakvo danas vidimo. To nije dobro za zemlju."

Vođa sindikata CGIL Suzana Kamuso optužila je Rencija da nije spreman za dijalog, dok premijer Italije poručuje da vlada ne mora pregovara sa sindikatima prilikom definisanja svoje politike.

Dodatnu napetost izazvala je odluka ministra saobraćaja Mauricija Lupija da zabrani učešće u štrajku zaposlenima u željeznici, koju je sinoć povukao.

Bivši premijer Italije Masimo d''Alema rekao je da vlada mora da sasluša zahtjeve italijanskih radnika koji učestvuju u štrajku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije