Svijet

Sud odlučio: Tora ne može biti predsjednik jer nije uklonio simbole separatista

Sud odlučio: Tora ne može biti predsjednik jer nije uklonio simbole separatista
Foto: Facebook/President Quim Torra | Sud donio odluku: Tora ne može biti predsjednik jer nije uklonio simbole separatista

MADRID - Sud u Španiji danas je donio odluku da predsjednik Katalonije Kim Tora ne može da obavlja tu dužnost jer nije uklonio simbole separatista iz zgrada administracije tokom predizborne kampanje.

Odluka Suda stupiće na snagu ukoliko je potvrdi Vrhovni sud Španije, što bi moglo trajati nekoliko mjeseci i značiće održavanje prijevremenih izbora u Kataloniji.

Iz kancelarije predsjednika Katalonije saopšteno je da će Tora kasnije tokom dana održati konferenciju za novinare povodom odluke Suda.

Španska izborna administracija naredila je u martu Tori da ukloni separatističke simbole u znak poštovanja institucionalne neutralnosti pred održavanje parlamentarnih izbora u aprilu.

Administraciji je posebno smetao transparent ispored regionalnih vlasti Katalonije na kojem je pisalo "Sloboda za sve političke zatvorenike i izgnanike" neposredno pored žute trake, što je ukazivalo na podršku osuđenim katalonskim liderima kojima su u oktobru izrečene zatvorske kazne zbog neuspjelog pokušaja proglašenja nezavisnosti 2017. godine.

Odluka Suda izazvala je niz protesta u Barseloni i drugim gradovima u Kataloniji.

Katalonske vlasti ignorisale su dva roka za uklanjanje transparenta, ali su to učinile prije planirane intervencije policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije