Svijet

Sud odbio Trampov zahtjev, Kongres može da istražuje evidencije Bijele kuće

Sud odbio Trampov zahtjev, Kongres može da istražuje evidencije Bijele kuće
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Sud odbio Trampov zahtjev, Kongres može da istražuje evidencije Bijele kuće

VAŠINGTON - Komitet Predstavničkog doma SAD, koji istražuje smrtonosne januarske nerede na Kapitolu, može da pristupi evidenciji Bijele kuće bivšeg predsjednika Donalda Trampa, odlučio je savezni sud, što je jasna pobjeda Kongresa u vezi s ovlašćenjem za nadzor.

Američki sud okruga Kolumbija odbacio je juče argument Trampovih advokata da bi informacije o telefonskim evidencijama, dnevnicima posjeta i drugim dokumentima Bijele kuće trebalo uskratiti istražnom komitetu, prenosi Rojters.

"Iako su sveobuhvatni, ovi zahtjevi, kao i svaki od drugih zahtjeva koje je uputio Komitet, ne prelaze njegova zakonodavna ovlašćenja", saopštio je sud u svojoj odluci.

Tramp je tvrdio da se materijali koje je tražio Komitet Predstavničkog doma odnose na pravnu doktrinu poznatu kao "izvršna privilegija" koja štiti povjerljivost nekih komunikacija Bijele kuće.

Zatražio je zabranu kojom se Nacionalni arhiv, savezna agencija koja čuva evidenciju Bijele kuće, blokira u postupanju po zahtjevu komiteta za stotinama stranica dokumenata.

Bivši predsjednik Tramp je u obavještenju sudu najavio da će se žaliti na odluku.

Tramp je održao zapaljivi govor prije napada na Kapitol 6. januara, ponavljajući svoje tvrdnje da su izbori u novembru 2020. pokradeni široko rasprostranjenim nepravilnostima u glasanju, i pozvao svoje pristalice da odu pred Kongres i da se "pakleno bore" da "zaustave krađu".

Njegove pristalice upale su na Kapitol u neuspješnom pokušaju da spriječe Kongres da zvanično potvrdi izbornu pobjedu Džozefa Bajdena, koji je preuzeo dužnost američkog predsjednika 20. januara, a oko 700 ljudi trenutno se suočava s krivičnim prijavama zbog ovih nereda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije