Svijet

Sud u Japanu: Zabrana gej braka ustavna

Sud u Japanu: Zabrana gej braka ustavna
Foto: Pixnio | Sud u Japanu: Zabrana gej braka ustavna

TOKIO - Sud u Japanu je presudio da je zabrana gej brakova ustavna. Zadavši time udarac pravima LGBTQ osoba, javlja "Rojters" i podsjeća da je to druga takva presuda u jedinoj zemlji članici G7 u kojoj istopolni brak nije dozvoljen.

Istovremeno okružni sud u Tokiju u obrazloženju presude navodi da nepostojanje zakonskog okvira za istopolne parove da zasnivaju porodicu krši njihova ljudska prava, u čemu osam podnositelja tužbe, četiri istopolna para, vidi tračak nade.

Japanski ustav definiše brak kao zajednicu utemeljenu na obostranom pristanku dvaju polova. Vladajuća stranka premijera Fumija Kišide za sada ne pokazuje da kani razmotriti to pitanje ili predložiti zakon.

Sud u Tokiju donio je istu presudu kao i sud u Osaki u junu, to jest da je zabrana istopolnog braka u skladu s ustavom. Ali sud u Saporu, na sjeveru Japana, prošle godine presudio je da je zabrana neustavna.

Odluka suda u Tokiju donesena je dan pošto je američki Senat izglasao zakon o zaštiti istopolnog braka, a Singapur ukinuo zabranu istopolnog seksa, ali bez većih izgleda za legalizaciju istopolnog braka, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije