Svijet

Sukob Jermenije i Azerbejdžana: 16 mrtvih, među njima dva oficira

Sukob Jermenije i Azerbejdžana: 16 mrtvih, među njima dva oficira
Foto: N.N. | Sukob Jermenije i Azerbejdžana: 16 mrtvih, među njima dva oficira

JEREVAN - Sukob između Jermenije i Azerbejdžana danas je eskalirao razmjenom paljbe iz teškog artiljerijskog oruđa i raketiranjem iz dronova, izvijestio je AP.

U najtežem artiljerijskom sukobu u posljednjih nekoliko godina, poginulo je 16 ljudi, među kojima i dva visoka oficira vojske Azerbejdžana.

Sukob na osjetljivoj jermensko-azerbejdžanskoj granici izbio je u nedjelju, a bilans 3-dnevnih sukoba je 11 poginulih vojnika i jedan civil sa azerbejdžanske strane i četiri jermenska borca.

Sukob dvije države oko oblasti Nagorno Karabah u Azerbejdžanu koji kontrolišu Jermeni uz podršku jermenske vlade traje od 1994. godine.

Zvanični Jerevan je optužio Azerbejdžan da je pokrenuo sajber napad na veb sajtove jermenske vlade i upozorio da će vlada u Bakuu zbog toga snositi odgovornost uz "nepredvidive posljedice".

Turska je izrazila snažnu podršku Azerbejdžanu s kojim je vežu duboki etnički i kulturni koreni, dok su Rusija i SAD, koji kopredsjedavaju Grupom iz Minska OEBSA pokušavale da posreduju u postizanju sporazuma u konfliktu oko Nagorno Karabaha i osudile su ovu novu eskalaciju nasilja.

Ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba dvije države izrazio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, a predstavnik generalnog sekretara UN Antonija Guteresa pozvao je na trenutnu obustavu vatre i deeskalaciju sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije